facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τσακαλώτος: «Τα μέτρα που πήραμε είναι υφεσιακά»

Συνέντευξη για το τελευταίο Eurogroup, τα μέτρα που ψηφίστηκαν αλλά και για τη φοροδιαφυγή παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πήραμε κάτι για το χρέος. Είχαμε ένα αφήγημα από την αρχή, ότι ήταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. Άρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μη φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. Άρα, αυτό είναι καλό...» συμπλήρωσε.

«Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα, κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

Για τα μέτρα που «πέρασαν» από τη Βουλή, ανέφερε πως «το είπα ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ τη συμφωνία"…».

Κατά τον υπουργό, «δεν είναι καινούργια μέτρα. Είναι στη συμφωνία του καλοκαιριού το 1% του ΑΕΠ μέτρων. Έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος. Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω. Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη 1.400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα».

Σε ερώτηση γιατί αυτό δεν ισχύει και για τους νέους συνταξιούχους, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναμόρφωσης του ασφαλιστικού «για να είναι βιώσιμο».

Για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή είναι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καπνού.

Ο υπουργός, κληθείς να σχολιάσει το ύψος του αφορολογήτου το οποίο αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και «αιτία παραίτησης» για τον ίδιο, είπε πως επέμενε για αφορολόγητο στις 9.100, διότι το ΔΝΤ πίεζε για αφορολόγητο 6.000 ευρώ και η Κομισιόν για μείωση αφορολογήτου σε τρία στάδια. Πρόσθεσε πως ο ίδιος προέβη στη δήλωση περί «παραίτησης» στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών.

«Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο» είπε ο κ. Τσακαλώτος. Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά, ο υπουργός ανέφερε πως «θα φανεί αν το μέτρο είναι συνταγματικό ή όχι» και πρόσθεσε ότι έχει ακούσει όλες τις απόψεις από τους συνταγματολόγους.

«Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε π.χ. στη Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ό,τι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών».

Τέλος, για τον «κόφτη» εκτίμησε πως η ενεργοποίησή του «δεν είναι ορατή», καθώς εκτός των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνοντας έτσι τα θετικά της μεγέθη.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news