facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ο Ερντογάν απαιτεί την καταβολή των 3 δισ. ευρώ εδώ και τώρα

Νέα «σύννεφα» έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, καθώς μόλις μερικές ημέρες μετά από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Αχμέτ Νταβούτογλου η Άγκυρα απαιτεί την άμεση καταβολή των 3 δισ. εκατομμυρίων που η Ευρώπη δεσμεύτηκε να δώσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η Τουρκία ζητά την απελευθέρωση του εν λόγω ποσού για να χρησιμοποιηθεί όπως κρίνει η κυβέρνηση της χώρας, κάτι με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να συμφωνεί. 
Ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ένωση ότι «εμπαίζει την αξιοπρέπεια του τουρκικού έθνους». Το χρηματικό αυτό «δωράκι» προς την Τουρκία αποτελεί έναν από τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά Ε.Ε. και Ερντογάν διαφωνούν για τον τρόπο καταβολής του.
Η Άγκυρα ζητά το ποσό αυτό να δοθεί απευθείας στην κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες της. Όπως ισχυρίζεται, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν σχολεία και νοσοκομεία για τα 2,7 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές στους καταυλισμούς.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιμένει ότι το ποσό αυτό πρέπει να το διαχειρίζονται διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάτω από την καθοδήγησή της. Ήδη, η Κομισιόν έχει εγκρίνει την απελευθέρωση 190 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στις οργανώσεις World Food Programme και International Organisation for Migration. 
Ο Ερντογάν απαιτεί την καταβολή των 3 δισ. ευρώ εδώ και τώρα
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην καταβολή 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο.
«Αυτή η χώρα φροντίζει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Τι είπαν; Θα σας δώσουμε 3 δισεκατομμύρια. Λοιπόν σας έχουν δώσει τίποτα μέχρι στιγμής; Όχι. Κρατούν τη μπάλα στην σέντρα. Αν είναι να τα δώσεις, δώστα» δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Ερντογάν, και συνέχισε: «Αυτοί έρχονται εδώ, κάνουν τουρ στις κατασκηνώσεις μας και στη συνέχεια μας ρωτούν για τα προγράμματα που θα κάνουμε. Πλάκα μας κάνετε; Ποια προγράμματα; Έχουμε σε λειτουργία 25 προσφυγικούς καταυλισμούς. Τους έχετε δει. Δεν υπάρχουν προγράμματα. Τα έχουμε υλοποιήσει». 
Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών και έκτακτων αναγκών Fuat Oktay, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Η Ευρώπη θα ήθελε οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή η Unicef να συνεργάζονται με την τουρκική κυβέρνηση. 
Η Άγκυρα, όμως, θέλει τον τελευταίο λόγο. «Λειτουργούμε αυτούς τους καταυλισμούς καθημερινά και γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες τους. Και αυτές οι ανάγκες είναι επείγουσες. Δεν μπορούν να περιμένουν» δήλωσε ο κ. Οktay, που παράλληλα κατηγόρησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για αναλγησία και ατελείωτη γραφειοκρατία. 
Ο Ερντογάν απαιτεί την καταβολή των 3 δισ. ευρώ εδώ και τώρα
Σουλτς: «Όχι» στην απελευθέρωση της τουρκικής βίζας μέχρι νεωτέρας
Προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας πιθανώς να δημιουργήσει και η στάση του Ευρωκοινοβουλίου στο ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε. 
Ο πρόεδρός του, Μάρτιν Σουλτς, κατέστησε σαφές ότι προσωρινά τουλάχιστον οι διαβουλεύσεις δεν θα συνεχιστούν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληροί τους όρους που έχουν συμφωνηθεί πριν να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση της βίζας. «Τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε τις διαβουλεύσεις εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι' αυτές. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσα τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι θα κάνω χρήση ενός δικαιώματος που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Δεν του προώθησα το σχέδιο για την απελευθέρωση της βίζας, αλλά το άφησα στο γραφείο μου γιατί οι βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν ήταν ότι θα πάρουμε το σχέδιο για την απελευθέρωση εάν η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αυτό δεν το έχει κάνει ξεκάθαρα». 
«Πολύ επικίνδυνες στιγμές» 
Την ενόχλησή του στις δηλώσεις Σουλτς εξέφρασε άμεσα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι η συμφωνία για το προσφυγικό κινδυνεύει.
 «Όλες οι συμφωνίες που έχουμε πετύχει έως τα τώρα, με καλή τη πίστη, καλή θέληση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και παίρνοντας πολιτικά ρίσκα, βρίσκονται σήμερα σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» ανέφερε χαρακτηριστικά από το Στρασβούργο, και συνέχισε: « Η Τουρκία εργάσθηκε πολύ σκληρά για να καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις. Τα προβλήματα είναι πολιτικά και όχι μαθηματικά». 
Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν «πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ερμηνευθούν οι προσδοκίες». Στο δε θέμα για τις βίζες, κατά την άποψή του είναι η πολιτική ερμηνεία η πιο σημαντική και σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία, «η Τουρκία πληροί επαρκώς τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει το Κοινοβούλιο τη διαδικασία».
Financial Times, Deutsche Welle/ethnos


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news