facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

«Καλπάζει» η εγκληματικότητα: Κατά 14% αυξήθηκαν οι ληστείες μέσα σε έναν χρόνο

Καλπάζει η εγκληματικότητα τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Παρά τα «μαγειρέματα» και τις περίεργες διατυπώσεις που συνηθίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, βαφτίζοντας τις αυξήσεις των κρουσμάτων «διακυμάνσεις που σχετίζονται με ποιοτικές διαφοροποιήσεις», η αύξηση σχεδόν 14% στις ληστείες και 7,5% στις διαρρήξεις το 2015 δείχνει την αλήθεια με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. 

Στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), καταγράφονται αυξήσεις, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων συνεχίζει να παρατηρείται μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί. 

Συγκριτικός πίνακας για τις ληστείες σε επίπεδο επικράτειας 2014-2015


Αναλυτικός συγκριτικός πίνακας με βάση τους στόχους των ληστειών



Με απλά λόγια αυξάνονται οι εισβολές με καλάσνικοφ σε σπίτια, διαμερίσματα  σε σύγκριση με το 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά. 

Συγκριτικός πίνακας για τις συλλήψεις των παράνομων αλλοδαπών 2014-2015


Όσο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό  το 2015, συνελήφθησαν  από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, συνολικά 911.471 μη νόμιμοι μετανάστες, όταν το 2014 ο αριθμός αυτός ήταν 77.163, ποσοστό αύξησης πάνω από 1.081%! 

Μη νόμιμοι μετανάστες ανά εθνικότητα που διαχειρίστηκαν οι αρχές το 2015


Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 27,32%, οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 19,6%, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών κατά 18%, οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 18%, οι υποθέσεις λαθρεμπορίου κατά 17,5%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 15,86%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 13,86%, οι υποθέσεις βιασμών κατά 8,96% και οι ζωοκλοπές κατά 4,6%.

Συγκριτικός πίνακας για κλοπές-διαρρήξεις το 2014-2015


Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 27,32%, οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 19,6%, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών κατά 18%, οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 18%, οι υποθέσεις λαθρεμπορίου κατά 17,5%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 15,86%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 13,86%, οι υποθέσεις βιασμών κατά 8,96% και οι ζωοκλοπές κατά 4,6%. 

Συγκριτικός πίνακας για τη μεταβολή στις κλοπές τροχοφόρων


Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το 2015 συνελήφθησαν συνολικά 140.736 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, 76.176 ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ. 

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 336 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 34.001 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας. 

Επίσης, το περασμένο έτος, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 306 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης. 

Σημαντική είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού. 

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, το 2015 καταγράφηκε μείωση των παθόντων, αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το 2014. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν (159) λιγότερα τροχαία ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης, το 2015, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (108.479) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (4.110) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια. 


protothema


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news