facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Βουλή: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την έρευνα για τα Wikileaks

Mε ένταση για την πρόσφατη αποκάλυψη των Wikileaks για την υποκλοπή της συνομιλίας των υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καθώς η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να δεχθούν το αίτημα της αντιπολίτευσης για έρευνα αναφορικά με την «πατρότητα» του κοριού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι «το θέμα έχει προκύψει εξ αντικειμένου. Υπάρχει η επιστολή Λαγκάρντ που κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για παρακολουθήσεις. Προτείνουμε να ελέγξουμε την υπόθεση για να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ευνομούμενο κράτος και σέβεται τις εγγυητικές ρήτρες» και παράλληλα πρότεινε να κληθεί το προεδρείο της ΑΔΑΕ προκειμένου να ερευνηθεί η υπόθεση.

Επιπροσθέτως, ο Γιάννης Τραγάκης από τη Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι η υποκλοπή «η ΑΔΑΕ είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει από πού έγινε η υποκλοπή».

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι η ουσία της υπόθεσης δεν αφορά το ποιος έκανε την υποκλοπή αλλά το περιεχόμενο του διαλόγου, δηλαδή το προϊόν της υποκλοπής. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Γκιόλιας είπε ότι «τα wikileaks έχουν δράσει και στις ΗΠΑ» ενώ σχολίασε για την πρόταση της αντιπολίτευσης ότι είναι «εύσχημος τρόπος για να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα». Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι από το υποκλαπέν υλικό καθίσταται «σαφές ότι ασκούνται πιέσεις την ώρα που είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε την συμφωνία. Κι εμείς εδώ ακούμε φωνές να λένε για το πώς, που και πότε. Δεν ακουσα σε αυτή την φάση να λένε οι της αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν κάποιοι που ασκούν αφόρητες πιέσεις στην χώρα μας. Προσχηματικά όλα τα άλλα. Δεν είναι απαραίτητο να ερευνήσουμε κάτι σε αυτή την φάση».

Επίσης, η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι «αυτή την στιγμή κανείς δεν έχει κατηγορήσει την χώρα για υποκλοπές». Όταν όμως της υπενθύμισαν την επιστολή της κυρίας Λαγκάρντ υποστήριξε ότι «η κυρία Λαγκάρντ ζει στις ΗΠΑ που τα wikileaks τα έχουν βγάλει όλα. Πως θα κατηγορήσει την χώρα μας; Δεν μπορώ να καλέσω ανθρώπους και μηχανισμούς χωρίς να έχω οποιοδήποτε στοιχείο σύνδεσης. Σε μια δορυφορική εποχή είναι δυνατόν να αναρωτιέστε ποιος παρακολουθεί;».

Επανερχόμενος ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «αντί οι βουλευτές της συμπολίτευσης να συμφωνήσουν για την έρευνα, αρνούνται με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι σχεδόν επιχαίρουμε για όσα έγιναν. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε λόγος ουσίας – μιλήσατε για πιέσεις – να οδηγεί σε παραβίαση των εγγυήσεων. Είναι κωμικό το επιχείρημα. Από την συνομιλία δεν προκύπτει τίποτα που δεν γνωρίζουμε, που δεν γνώριζε η κυβέρνηση όταν καλούσε το ΔΝΤ να υπογράψει το πρόγραμμα. Τραγικό φαινόμενο οπισθοχώρησης».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news