facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Süddeutsche Zeitung: Οι ευρωπαίοι πρέπει να διαγράψουν το χρέος - Το οφείλουν στον ελληνικό λαό

«H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, διαφορετικά επαπειλείται η επόμενη υστερία για Grexit και η παλιά κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ», γράφει η Süddeutsche Zeitung (SZ).

Το άρθρο υπογράφει ο Αλεξάντερ Μιλχάουερ που εν ολίγης υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο θα πρέπει να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το κούρεμα. «Το οφείλουν οι Ευρωπαίοι στον ελληνικό λαό» τονίζει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι αν οι Ευρωπαίοι δεν προσέξουν τώρα, επαπειλείται μια νέα υστερία εξόδου της Ελλάδας από τη Ευρωζώνη. «Είναι πλέον καιρός όλοι οι εμπλεκόμενοι να σκεφτούν και να δώσουν στην Αθήνα αυτό που χρειάζεται επειγόντως, την ελάφρυνση του μεγέθους του χρέους» σημειώνει και τονίζει ότι μόνο έτσι μπορεί να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα».

Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung επικρίνει τους Ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι «επιμένουν σθεναρά στους στόχους τους, αλλά αποκρύπτουν την οικονομική πραγματικότητα». Υπενθυμίζει δε ότι τον περασμένο αιώνα έγινε μερικό κούρεμα του γερμανικού χρέους τέσσερις φορές και κέρδισε από αυτό:

Οι αποφάσεις της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 ήταν μία προϋπόθεση για το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μια άλλη περίπτωση ήταν το σχέδιο Μάρσαλ, ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο χρειάζεται και η Ελλάδα σήμερα. Το χρέος διαγράφηκε τότε διότι ήταν σκόπιμο από οικονομικής απόψεως, αλλά και για την Αθήνα είναι αναπόφευκτο για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους».

Σημειώνεται ότι «αναπόφευκτο» χαρακτηρίζουν το κούρεμα του ελληνικού χρέους πολλοί από τους πλέον επιφανείς Γερμανούς οικονομολόγους, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν όλα τα μεγάλα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo).

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news