facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Reuters: Ο Τσίπρας δαιμονοποιεί το ΔΝΤ για να συσπειρώσει το κόμμα του

Η πρόσφατη διαρροή της τηλεδιάσκεψης των στελεχών του ΔΝΤ υπονόμευσε περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη στις «φορτωμένες» διαπραγματεύσεις, έφερε σε αμηχανία την Κομισιόν και εξόργισε το ΔΝΤ και τη Γερμανία», σχολιάζει το Reuters. 

«Στην Αθήνα και οι τοίχοι έχουν αφτιά». Με αυτή τη φράση ξεκινά χαρσκτηριστικά, το ξένο μέσο το δημοσίευμά του. 

Διακυβεύονται η φήμη του ΔΝΤ, ως αυστηρού εφαρμοστή προγραμμάτων διάσωσης που έχει στόχο να κάνει βιώσιμα τα χρεωμένα κράτη και η αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να διατηρήσει ενωμένη την ευρωζώνη, αλλά και να αποτρέψει μία ακόμη επιζήμια ελληνική κρίση, προσθέτει το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου. 



«Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε τη διαρροή για να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ακόμη πιο οδυνηρών θυσιών για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων και να προσπαθήσει να στριμώξει τους συντηρητικούς αντιπάλους του», σχολιάζει το Reuters. 

Απέτυχαν οι προσπάθειες να μπει ένα «διαχωριστικό», ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ και να απομονωθεί ο Πολ Τόμσεν αναφέρει το άρθρο. «Κάθε φορά που ο Τσίπρας πρέπει να συμβιβαστεί, χρειάζεται να δημιουργήσει έναν εξωτερικό εχθρό», σχολιάζει στο Reuters ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

«Πρόκειται για έξυπνη εγχώρια πολιτική παρότι πρόκειται για ανόητη διπλωματία», συμπληρώνει. Καταγράφοντας τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά από τη δημοσιοποίηση του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου, από τα WikiLeaks, πριν από μία εβδομάδα, το Reuters σημειώνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, στην απάντησή της προς τον κ. Τσίπρα, έκανε σαφές ποιον θεωρούσε υπεύθυνο για την διαρροή και υπερασπίστηκε τους συνεργάτες της. «Είναι σημαντικό οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την προσωπική ασφάλειά τους», σημείωνε στην επιστολή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. 

Η διαρροή, σημειώνει το Reuters, υπονόμευσε μήνες υπομονετικών προσπαθειών των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου για να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη μετά από το χάος που δημιούργησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Επίσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, έριξε φως στην παρτίδα σκάκι των τριών διαστάσεων, που παίζει το ΔΝΤ, προσπαθώντας να κάνει την Ελλάδα να αποδεχθεί επώδυνες μεταρρυθμίσεις για συντάξεις φόρους και «κόκκινα» δάνεια, ενώ παράλληλα πιέζει τη Γερμανία και τους συμμάχους της να δώσουν στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους. 

Το πώς θα εξελιχθεί η τριμερής διελκυστίνδα ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ελλάδα και το Βερολίνο, παραμένει αβέβαιο, σημειώνει το Reuters, τη στιγμή που καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να φύγει. «Οι Γερμανοί εξαρτώνται περισσότερο τώρα από την Ελλάδα, προκειμένου να δράσει ως ο φρουρός της Ευρώπης. 

Το Βερολίνο χρειάζεται τη συνεργασία της Αθήνας για την κράτηση των μεταναστών μέχρι να σταλούν πίσω στην Τουρκία. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ξοδέψει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να καταλήξει στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους. Δεν μπορεί να αποξενώσει τους δανειστές. Και το ΔΝΤ δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα ως μία μαύρη κηλίδα στο ιστορικό του», εξηγεί το δημοσίευμα


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news