facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία - Εφτασε το πρώτο πλοίο - Ένταση σε hot spot και κέντρα φιλοξενίας


Ήδη τα ξημερώματα της Δευτέρας οδηγήθηκαν στα πρώτα σκάφη προς την Τουρκία οι προς επαναπροώθηση πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά την ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό. Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία οι διαδικασίες, για το φόβο αντιδράσεων, ενώ η αβεβαιότητα για την ετοιμότητα και στην τουρκική πλευρά παραμένει -όπως και οι επιφυλάξεις διεθνών οργανώσεων για τη συμφωνία εν γένει.

Η πρώτη ομάδα, 202 ατόμων, απέπλευσε με τη συνοδεία μελών της Frontex από Λέσβο και Χίο για τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται από την πλευρά του το Reuters, η αναχώρηση έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας με δύο σκάφη.

Το πρώτο πλοίο έφτασε ήδη στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όλοι οι πρόσφυγες που επαναπροωθούνται είναι από το Πακιστάν, εκτός από δύο Σύρους που οικειοθελώς επιστρέφουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις επαναπροωθήσεις. Εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και χρειάζεται ορισμένος χρόνος» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, 136 πρόσφυγες ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Τουρκία από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο.

Η ΕΕ προχωρά σε μία επικίνδυνη συμφωνία, λέει ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας
«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μιας πολύ δύσκολης στιγμής για τα δικαιώματα των προσφύγων. Παρά τα σοβαρά νομικά κενά και την έλλειψη επαρκούς προστασίας στην Τουρκία, η ΕΕ προχωρά σε μία επικίνδυνη συμφωνία» δήλωσε στο Associated Press ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν και δεν υπάρχει δικαιολογία» πρόσθεσε.

Ελλείψεις υπάρχουν και στις δύο πλευρές: Στα μεν ελληνικά νησιά έχει ακόμη φτάσει μόνο τμήμα του προσωπικού που θα κληθεί να διαχειριστεί τους φάκελους του καθενός προς επαναπροώθηση, ενώ στην τουρκική πλευρά οι χώροι υποδοχής και καταγραφής βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή.

Στο Δεκελί, κοντά στη Σμύρνη, όπου θα οδηγηθούν οι πρώτες ομάδες επαναπροωθηθέντων, οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν πως η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς για τον σχεδιασμό. Διαμαρτυρίες για την υποδοχή υπήρξαν και στο Δεκελί.

Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά η υλοποίηση και του άλλου σκέλους της συμφωνίας, της αποδοχής Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ στη βάση του «ένας προν έναν» -ένας Σύρος από την Τουρκία έναντι ενός που επαναπροωθείται, με επιβαρυντικό παράγοντα για κάθε πρόσφυγα το να έχει προσπαθήσει να περάσει το Αιγαίο.

Πρόκειται για περίπου 35 με 40 άτομα (κυρίως οικογένειες) που θα μεταφερθούν τη Δευτέρα στη Γερμανία ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν μεταφορές προς την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Αν και για τις τρεις τελευταίες ακόμη δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, θεωρείται ότι οι αριθμοί των πρώτων ομάδων θα είναι της ίδιας τάξης με εκείνων προς Γερμανία.

Ενταση στα hot spots ενόψει των επαναπροωθήσεων

Η έναρξη της διαδικασίας των επαναπροωθήσεων έχει δημιουργήσει ένταση σε hot spot, κέντρα φιλοξενίας και καταυλισμούς.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό, καθώς οι πρόσφυγες που κρατούνται στα hot spot των νησιών δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα θεωρούν ότι κινδυνεύουν με απέλαση εάν βρεθούν σε κέντρο φιλοξενίας κι έτσι αρνούνται να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς της Ειδομένης και του Πειραιά.

Στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Δευτέρας έφτασαν 4 λεωφορεία στην πύλη Ε2 και ένα στην πέτρινη αποθήκη, όμως οι πρόσφυγες αρνούνται να εισέλθουν σε αυτά προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Οι πρόσφυγες δηλώνουν πρόθυμοι να μεταφερθούν αλλού, αρκεί οι συνθήκες διαβίωσης να είναι ανθρώπινες.

Επίσης εκφράζουν τον φόβο ότι μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία.

Κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ βρίσκεται στον Πειραιά και ενημερώνει τους πρόσφυγες για τη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Επίσης λιμενικοί ζητούν από τους πρόσφυγες να μεταφέρουν τις σκηνές από τις στάσεις των λεωφορείων, στο χώρο που βρίσκονται και οι υπόλοιπες σκηνές

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Το απόγευμα της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας, δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά, καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Σημειώνεται ότι το πρωϊ της Δευτέρας στο λιμάνι τοιυ Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίo «Αριάδνη», μεταφέροντας πρόσφυγες από τη Λέσβο. Το βράδυ της Κυριακής κατέπλευσε, επίσης, το «Νήσος Μύκονος» με 73 πρόσφυγες από τη Σάμο.

Την ίδια ώρα, στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες, συμπλοκές ξεσπούν για το παραμικρό. Την Κυριακή, κάποιοι εισέβαλαν στον χώρο όπου μοιράζεται το συσσίτιο και προκάλεσαν επεισόδιο, λέγοντας ότι το φαγητό είναι αλλοιωμένο.

Πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, ότι ένας 17χρονος επιχείρησε για δεύτερη φορά να αυτοπυρποληθεί στον καταυλισμό του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο.

Πολλοί από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν τους αξιωματούχους που τους λένε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και αρνούνται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας καθώς πιστεύουν ότι και αυτοί θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, κλειστή για τα φορτηγά παραμένει για δεύτερο 24ωρο η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου του Πολυκάστρου, από πρόσφυγες που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα και επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ η κίνηση των φορτηγών διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους. Ανάλογη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Στο μεταξύ, η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδα – ΠΓΔΜ, παραμένει για 16η μέρα υπό κατάληψη, από πρόσφυγες και μετανάστες, που αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων.

Την ίδια ώρα, στη Χίο η κατάσταση είναι έκρυθμη. Εκατοντάδες πρόσφυγες που έφυγαν από το hot spot του νησιού, όπου ήταν κρατούμενοι προς επαναπροώθηση στην Τουρκία, παραμένουν στο λιμάνι και τους γύρω δρόμους του νησιού. Πολλοί από αυτούς κρύβονται, δε, καθώς φοβούνται ότι θα συλληφθούν για να απελαθούν.

Σκηνικό έντασης λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της Κυριακής στη Χίο, κατά τη μεταφορά προσφύγων στο κτίριο του πρώην βυρσοδεψείου Ζαφειράκη, στην περιοχή του νοσοκομείου.

Ολιγομελής ομάδα κατοίκων της οδού Καλουτά, στην περιοχή Ταμπάκικα, συγκεντρώθηκε στην είσοδο του χώρου στάθμευσης για να εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση των προσφύγων εκεί.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, άνδρες των ΜΑΤ, αφού πλησίασαν τους κατοίκους, άρχισαν να τους χτυπούν βίαια με γκλόμπ και να ρίχνουν κάποιους από αυτούς στο έδαφος. Μία από τους κατοίκους τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Για «απαράδεκτη και αψυχολόγητη» επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους των Ταμπάκικων έκανε λόγο ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Την καταδίκασε και ζήτησε να επιδειχθεί ψυχραιμία από όλους, ευελπιστώντας ότι «στα προσεχή 24ωρα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «το πρόγραμμα όπως έχει αποφασιστεί βάσει της συμφωνίας, θα εφαρμοστεί».

Την «αναίτια», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση των ΜΑΤ κατά κατοίκων της περιοχής Ταμπάκικα καταδίκασε και ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Απέδωσε το περιστατικό στη γενικότερη έλλειψη συντονισμού από την πλευρά της κυβέρνησης σε όσα συμβαίνουν στη Χίο τις τελευταίες ημέρες και κατήγγειλε ότι «δεν είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία να είναι έρμαιο μιας ασχεδίαστης και αδιευκρίνιστης κατάστασης».

Από την άλλη, στη Λέσβο, στο hot spot της Μόριας κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, προκειμένου να αποφύγουν -έστω και για ένα μήνα- την επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα επαναπροωθήσεων αρχίζει τη Δευτέρα και αφορά εκείνους τους πρόσφυγες που έφθασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά μετά την 20η Μαρτίου.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news