facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Απορρίφθηκε το αίτημα Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής - Άμεση σύγκληση Eurogroup ζητά ο Τουσκ

Αρνητικός στο αίτημα Τσίπρα για σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τούσκ.

Σε κοινές δηλώσεις με τον Αλβανό Πρωθυπουργό που παραχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε τον άμεσο ορισμό Eurogroup και τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι συνθήκες που δημιουργούν αβεβαιότητα πάνω στο ελληνικό ζήτημα.

«Είμαι σε επαφή με τους προέδρους του Eurogroup και την Κομισιόν και νωρίτερα μέσα στην ημέρα συνομίλησα με τον κ. Τσίπρα. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών. Οφείλουμε να αποφύγουμε μια νέα αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε άμεσα συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή Eurogroup, στο άμεσο μέλλον. Μιλάω για ημέρες, όχι για εβδομάδες».

Δελτίο τύπου εξέδωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρεται ότι:

«Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.


Ο Πρόεδρος Τούσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος από την Αθήνα που να δικαιολογεί την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνισε ότι είναι αδύνατο να πούμε αν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ή της Ευρώπης ειναι οι ακριβείς για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς, όπως τόνισε, όλες οι προβλέψεις έχουν έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και η ακρίβεια τους θα γίνει γνωστή σε δυο χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, εκτός από τον κ. Τούσκ, επικοινώνησε και με τον κ. Γιούνκερ διατυπώνοντας το αίτημα της Αθήνας, ενώ έκτακτη ενημέρωση για τις 15.30 έχει προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Der Tagesspiegel". Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.

Όχι» του Σόιμπλε στο ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής, έγραψε στο twitter και ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news