facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ο νέος εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο κουαρτέτο θα «μιλά» με αριθμούς

Ενας τεχνοκράτης, που κρατά χαμηλούς τόνους και «μιλά» με αριθμούς, είναι το νέο πρόσωπο των δανειστών στις κρίσιμες συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Φραντσέσκο Ντρούντι έκανε ένα πετυχημένο πέρασμα από την Κύπρο και πλέον παίρνει... μετάθεση στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς ο Ράσμους Ρέφερ προήχθη και μετακομίζει στην Ουάσιγκτον. Το νέο μέλος του κουαρτέτου θα βρει εδώ ένα ακόμα πρόσωπο που είχε περάσει από την Κύπρο, την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, που θεωρείται το πιο απαιτητικό μέλος του κουαρτέτου.
Πηγές από τη Λευκωσία επισημαίνουν πως ο Φραντσέσκο Ντρούντι δεν ήταν από τους «σκληροπυρηνικούς» εκπροσώπους των δανειστών. Ακουγε με προσοχή τις απόψεις των συνομιλητών του, ήταν συγκαταβατικός και διατηρούσε την ηρεμία του. Σε αντίθεση με την Ντέλια Βελκουλέσκου, δεν πρωταγωνίστησε σε μετωπικές συγκρούσεις με την κυπριακή πλευρά και ακολούθησε μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση των θεμάτων. Βέβαια σε αυτό ενδεχομένως να συνέβαλε και η χρονική στιγμή που έφθασε στην Κύπρο, καθώς συμμετείχε στις συζητήσεις τον τρίτο και τελευταίο χρόνο εφαρμογής του μνημονίου. Τη συγκεκριμένη στιγμή τα πράγματα είχαν ήδη πάρει τον δρόμο τους, φαινόταν φως στο τούνελ και ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος που δεν υπήρχαν περιττές εντάσεις.
Πάντως και αυτός -όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών- ρίχνει το βάρος στους αριθμούς, οι οποίοι «θα πρέπει να βγαίνουν, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί». Λόγω και της θέσης του γνωρίζει πολύ καλά ζητήματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.
Καυτά θέματα
Η άφιξή του στην Αθήνα γίνεται σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή και ενώ οι συζητήσεις σε μία σειρά καυτών θεμάτων (όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό) είναι προχωρημένες. Ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι στο θέμα που κυρίως ενδιαφέρει την ΕΚΤ -αυτό των κόκκινων δανείων- υπάρχει δρόμος μπροστά και πολλά θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο νεοαφιχθείς εκπρόσωπος των δανειστών.
Επισήμως η αντικατάσταση του Ρ. Ρέφερ θα γίνει μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που ξεκινά στις 15 του μήνα στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα δώσει το «παρών» και το κουαρτέτο
Επισήμως η αντικατάσταση του Ρ. Ρέφερ θα γίνει μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που ξεκινά στις 15 του μήνα στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα δώσει το «παρών» και το κουαρτέτο
Επισήμως η αλλαγή φρουράς θα γίνει μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ξεκινά στις 15 του μήνα στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα δώσει το «παρών» και το κουαρτέτο. Ωστόσο, ο νέος εκπρόσωπος της ΕΚΤ πριν αναλάβει επίσημα τα νέα του καθήκοντα καλείται να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις και να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα περισσότερο ως «παρατηρητής» για να πάρει μία πρώτη γεύση των συζητήσεων. Με την έλευση του Φραντσέσκο Ντρούντι στην Αθήνα γίνεται ισχυρότερη η ιταλική... παρουσία, καθώς δύο στα τέσσερα μέλη του κουαρτέτου είναι από τη γείτονα χώρα. Είναι συμπατριώτης με τον Νικολά Τζιαμαριόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που επίσης δεν έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Φραντσέσκο Ντρούντι γνωρίζει από... μνημόνια, καθώς ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για το πρόγραμμα της Κύπρου το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 31 Μαρτίου. Παράλληλα έχει δουλέψει για τα προγράμματα σε άλλες χώρες.
Με την ελληνική κρίση είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν, σε μελέτη που είχε κάνει το 2012 για την ΕΚΤ μαζί με τους Αλέν Ντουρέ και Φραντσέσκο Πάολο Μοντζέλι. Ο τίτλος ήταν «Η αλληλεπίδραση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της νομισματικής πολιτικής. Η περίπτωση της Ευρωζώνης». Εκεί αναλύεται το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο, ενώ γίνεται αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις σε άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.
Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η έξοδος θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες σε αρκετές χώρες, ανεξάρτητα από την κρίση, αλλά η κρίση υπήρξε ο καταλύτης για την αλλαγή».
Το βιογραφικό του νέου εκπροσώπου του κουαρτέτου είναι «βαρύ», καθώς έχει να επιδείξει μία ιδιαίτερα πλούσια επαγγελματική διαδρομή. Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, ενώ το 1998 συνέχισε στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Από το 2009 έως το 2013 διετέλεσε επικεφαλής της διεύθυνσης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και πλέον ηγείται της διεύθυνσης δημοσιονομικής πολιτικής. Να σημειωθεί πως είναι διδάκτορας οικονομικών του Stern School of Business της Νέας Υόρκης ενώ διαθέτει και Master of Philosophy in Business από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Πάντως η αλλαγή εκπροσώπου της ΕΚΤ ήταν προγραμματισμένη και δεν αποτέλεσε αιφνιδιαστική απόφαση. Ο Ράσμους Ρέφερ προήχθη ακολουθώντας τον... δρόμο που είχαν ανοίξει και άλλη μέλη της τρόικας που πέρασαν από τη χώρα και στη συνέχεια εξελίχθηκαν επαγγελματικά (όπως οι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς).
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news