facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Αβραμόπουλος: Δεν ειναι εφαρμόσιμο το «Δουβλίνο» σήμερα

Στην παρουσίαση ιδεών για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον αντιπρόεδρο, Φρανς Τίμερμανς και τον Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να προτείνουν δύο κύριες ιδέες για τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού κατανομής των βαρών της παροχής ασύλου στην ΕΕ.

Στόχος της Επιτροπής, σύμφωνα με τον Φρανς Τίμερμανς και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, είναι ο εναρμονισμός της διαδικασίας παροχής ασύλου κατά μήκος των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου και η δημιουργία «έξυπνων συνόρων» κατά μήκος της ΕΕ.

Δύο πιθανά «νέα Δουβλίνα»

Ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη, τονίζοντας ότι υπάρχει η ανάγκη βιώσιμων πολιτικών για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς μονοπατιού μετανάστευσης».

Για το λόγο αυτό, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι δύο:

- Το ενισχυμένο Δουβλίνο, όπου παραμένουν οι παράμετροι του κανονισμού, προστίθεται όμως ένας μηχανισμός για ελάφρυνση των βαρών από κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν υπέρμετρες δυσκολίες

- Ένας νέος και αυτοματοποιημένος μηχανισμός, όπου η ΕΕ έχει καθορίσει την ποσόστωση στα κράτη-μέλη και οι πρόσφυγες που λαμβάνουν άσυλο προωθούνται αυτόματα στην ΕΕ.

Η πρώτη πρόταση στοχεύει στη δημιουργία μιας «δικλείδας δικαιοσύνης», όπου τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, θα μπορούν να ελαφρυνθούν από τα βάρη.

Η δεύτερη πρόταση αποτελεί τη ριζική αλλαγή του κανονισμού, έτσι ώστε να θεσπιστούν κριτήρια μεταξύ των κρατών-μελών για την κατανομή των βαρών της μετανάστευσης αυτόματα και χωρίς να χρειάζεται να διαπιστωθεί κάποια δυσκολία από ένα κράτος-μέλος, για να εξαιρεθεί από τον μηχανισμό.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Δεν είναι εφαρμόσιμο το Δουβλίνο σήμερα

Η Ελλάδα θα κληθεί πάντως να εφαρμόσει και πάλι τον κανονισμό του Δουβλίνου, που ήταν ανενεργός από το 2011, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε πως η χώρα μας έχει ανεπαρκείς εγκαταστάσεις για να προσφέρει άσυλο και να περιθάλψει επαρκώς μετανάστες.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις Βρυξέλλες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι αλήθεια ότι είχε πει πως «μέχρι να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο πρέπει να εφαρμόζεται», συμπλήρωσε όμως πως συμφωνεί ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς «δεν τέθηκε σε εφαρμογή, όταν η Ευρώπη ήταν αρχικά αντιμέτωπη με το μεταναστευτικό».

Το ζήτημα για τον Έλληνα Επίτροπο είναι πως θα προχωρήσουμε τώρα για την αναθεώρηση του βάση μιας «δίκαιης κατανομής βάρους» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από το πρώτο Δουβλίνο, όταν δεν ήταν τέτοια η κατάσταση» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμισή του πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο Επίτροπος ολοκλήρωσε, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί με πληρότητα στις υποχρεώσεις της και έχουν αρχίσει να λειτουργούν οι δομές και οι μηχανισμοί και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αν και το πρόβλημα και οι ροές συνεχίζονται, να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε επίσης πως ο οργανισμός Frontex έχει πλέον 1.000 άτομα να εργάζονται στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕASO) περίπου 100.

Σήμερα έφτασαν στην Ελλάδα 68 άτομα από την Τουρκία, αριθμός χαμηλότερος από πριν, «αλλά πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news