facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Μισή στροφή Λαγκάρντ για το χρέος και μήνυμα σε Μέρκελ - Αθήνα

Mε ένα ακόμη διπλό μήνυμα, προς Βερολίνο και Αθήνα, η Κριστίν Λαγκάρντ επιχειρεί… μισή στροφή στο θέμα του χρέους και δείχνει πως στο εγχείρημα του αναγκαστικού συμβιβασμού με τους ευρωπαίους το ΔΝΤ θα διεκδικήσει μέχρι τέλους σκληρά -και επώδυνα για την Ελλάδα- ανταλλάγματα στο ασφαλιστικό.

«Επιμήκυνση ή μείωση επιτοκίων»

Δύο ημέρες μετά το ραντεβού της με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στο «παρά πέντε» της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ όπου θα γίνει και το τελικό, μεγάλο παζάρι για τον συμβιβασμό, η επικεφαλής του Ταμείου έδειξε χθες το βράδυ ως πιθανή λύση για το χρέος την «επιμήκυνση ή τη μείωση των επιτοκίων», συναινώντας – διακριτικά μεν, εμφανώς δε – την γραμμή της ήπιας ελάφρυνσης που προωθούν οι ευρωπαίοι και όχι της γενναίας απομείωσης που ζητούσε έως τώρα το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα όμως, σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη, διαμήνυσε ότι απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ασφαλιστικό πηγαίνει προς τον τοίχο».

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων»» είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το ασφαλιστικό πάει στον τοίχο»

Το έτερο μήνυμα, όμως, της Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόταν στην Αθήνα και αφορούσε το ασφαλιστικό: «Από τη συμφωνία του Ιουλίου και μετά», είπε, «το ΔΝΤ λέει δύο απλά πράγματα: Ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και ότι το φορτίο του χρέους είναι πολύ μεγάλο… Για να σταθεί στα πόδια της, να είναι πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη, αυτά τα δύο θέματα πρέπει να λυθούν. Το ένα από αυτά επαφίεται στους ίδιους τους Έλληνες. Πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να δουν το ασφαλιστικό, που πάει προς τον τοίχο έτσι όπως είναι δομημένο τώρα, και το γνωρίζουν. Και αντί να επικεντρώνονται σε κάποια ζητήματα, πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερη εικόνα της φορολογικής τους βάσης, πρέπει να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, υπάρχει πολλή δουλειά εκεί που πρέπει να γίνει».

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news