facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Μέσα σε λίγα λεπτά οι βεβαιώσεις Δημοτολογίου για απόδημους Έλληνες

Μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που θα επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να λαμβάνουν μέσα σε λίγα λεπτά βεβαιώσεις γέννησης και οικογενειακής κατάστασης από οποιαδήποτε ελληνική προξενική Αρχή παρουσίασε το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στόχος του νέου προγράμματος – που φέρει τον τίτλο «Πρόξeνος» – είναι να θέσει τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες που υφίστανται σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού όταν χρειάζονται ένα απλό έγγραφο. Η νέα υπηρεσία θα συνδέσει τις προξενικές δομές με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου που τηρεί το ΥΠΕΣ, επιτρέποντας στους απόδημους να παραλαμβάνουν βεβαιώσεις λίγα λεπτά μετά την υποβολή σχετικής αίτησης στην προξενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισήμαναν πως η νέα υπηρεσία δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ, καθώς σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από εσωτερικές υπηρεσίες.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως χάρη στο «Πρόξeνος» υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 50.000 εργατοώρες για το προσωπικό του διπλωματικού σώματος και του υπόλοιπου Δημοσίου, ενώ παράλληλα η απλοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία θα επιτρέψει στους εργαζόμενους στα απανταχού προξενεία να αφοσιωθούν απερίσπαστα στην παροχή άλλων κρίσιμων υπηρεσιών, μειώνοντας ουρές και ταλαιπωρία.

Και’ αυτόν τον τρόπο, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, η Ελλάδα θα βελτιώσει τη σχέση της με τη διασπορά αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. «Ένα κράτος που μπορεί να συνδεθεί με τη διασπορά του μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα θα δοκιμαστεί πιλοτικά για μία εβδομάδα στο ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου κατοικεί μεγάλη ελληνική κοινότητα, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλες τις προξενικές Αρχές της χώρας μας ανά τον κόσμο. Η πιλοτική δοκιμή θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, η επέκταση του «Πρόξeνου» και στα υπόλοιπα ελληνικά προξενεία θα γίνει «αμέσως μετά» και «σε ελάχιστο χρόνο».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πάντως ότι το «Πρόξeνος» πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την κρίσιμη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή εποχή στη δημόσια διπλωματία. Προσέθεσε ότι σχεδιάζεται η ψηφιοποίηση και των υπηρεσιών της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news