facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Μανιφέστο αλληλέγγυων χωρίς απαντήσεις

Οι «αλληλέγγυοι» βγήκαν στο προσκήνιο στην Ειδομένη μετά τις τελευταίες εξελίξεις και μίλησαν δημόσια, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα για τη δράση τους.

Εκπρόσωποι 14 αυτόνομων συλλογικοτήτων που δρουν στον καταυλισμό κάλεσαν χθες το πρωί τα ΜΜΕ σε μια κατ΄ επίφαση συνέντευξη Τύπου στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Εκεί, ανέγνωσαν μόνο τα κείμενά τους, στα οποία καταγγέλλουν στοχοποίησή τους και διαψεύδουν ότι οι ίδιοι υποκινούν βίαια επεισόδια ή διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες στους πρόσφυγες και στη συνέχεια αποχώρησαν, αρνούμενοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. συνέχιζε τους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή, προχωρώντας σε δύο νέες συλλήψεις: Eνας 20χρονος Γερμανός «αλληλέγγυος» συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στη γέφυρα του Αξιού, επειδή βρέθηκε στην κατοχή του ένα μαχαίρι, ενώ μέσα στο camp της Ειδομένης συνελήφθη ένας 27χρονος Αφγανός για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης. Οι συλλήψεις έφτασαν τις 14 συνολικά μετά τα βίαια γεγονότα της περασμένης Κυριακής, σε σύνολο 36 προσαγωγών.
Στο κοινό τους κείμενο, οι 14 ομάδες και πρωτοβουλίες «αλληλέγγυων» απαντούν στην κατηγορία ότι υποκινούν ταραχές και βίαιες διαμαρτυρίες. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υποκινούμε βία και δεν διαδίδουμε ψευδείς πληροφορίες. Πιστεύουμε πως η διάδοση ψευδών πληροφοριών σε έναν ευάλωτο πληθυσμό είναι ανήθικη, δίνει ψεύτικες ελπίδες και προκαλεί μόνο περισσότερη βλάβη», αναφέρουν, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητας της αστυνομίας και τις αυθαίρετες συλλήψεις και προσαγωγές τουλάχιστον 25 εθελοντών τις τελευταίες μέρες.
Τι υποστήριξαν
Οι εκπρόσωποι 14 ομάδων «αλληλέγγυων», που δρουν στον καταυλισμό, κάλεσαν χθες το πρωί τα ΜΜΕ σε μια συνέντευξη Τύπου στο Πολύκαστρο Κιλκίς, εκεί όμως ανέγνωσαν μόνο τα κείμενά τους και αποχώρησαν
Οι εκπρόσωποι 14 ομάδων «αλληλέγγυων», που δρουν στον καταυλισμό, κάλεσαν χθες το πρωί τα ΜΜΕ σε μια συνέντευξη Τύπου στο Πολύκαστρο Κιλκίς, εκεί όμως ανέγνωσαν μόνο τα κείμενά τους και αποχώρησαν
Εκπρόσωπος της Aid Delivery Mission, μίας από τις πιο γνωστές και δραστήριες ομάδες «αλληλέγγυων» από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που δρουν στην Ειδομένη, έκανε λόγο για αναιτιολόγητη αύξηση της αστυνομικής καταστολής στους εθελοντές. Η ομάδα υποστήριξε πως είναι μη ρεαλιστική η εκκένωση του camp, αφού δεν υπάρχει χώρος για μετεγκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων, έκανε λόγο για «καταραμένα δημοσιεύματα» που αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα και αξίωσε να της επιτραπεί να συνεχίσει τη δράση της ανενόχλητα, μέχρι να βρεθεί λύση.
Ο ελληνικός Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία «Μικρόπολις», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στον αντιεξουσιαστικό χώρο μιλά για πόλεμο ενάντια στους αλληλέγγυους, που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι στα νησιά με προσαγωγές ανθρώπων που βοηθούσαν βάρκες να φτάσουν στη στεριά. «Δεν υποκινούμε διαμαρτυρίες γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την επικινδυνότητα τέτοιων δράσεων και οι πράξεις μας εδώ και έναν χρόνο αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια των προσφύγων / μεταναστών είναι το κύριο μέλημά μας» ανέφερε.
Από την πλευρά της, η βρετανική ομάδα αλληλέγγυων Luck of Birth, σε δικό της κείμενο, έκανε λόγο για καταπίεση και δαιμονοποίηση που υφίστανται οι εθελοντές στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας, με αυθαίρετες συλλήψεις στη βάση αβάσιμων κατηγοριών.
Οι 14 συλλογικότητες είναι οι Team Bananas, HealthPoint Foundation, SolitariTea, Borderfree, Dresden Balkan Konvoi, Aid Delivery Mission, Shorba Crew, InterVolve, Refugee Trauma Initiative, Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία «Μικρόπολις», InterEuropean Human Aid Association, Chai Team, Volunteers Idomeni Coordination and Support Team, The Czech Team.
Μανιφέστο αλληλέγγυων χωρίς απαντήσεις
Φρένο στις αναχωρήσεις
Στον καταυλισμό της Ειδομένης φαίνεται πως διακόπτεται το κύμα αναχωρήσεων που εκδηλώθηκε ζωηρά από την αρχή της εβδομάδας, κυρίως από οικογένειες προσφύγων για λόγους ασφάλειας, έπειτα από τη βίαιη επίθεση των ειδικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ.
Τις τελευταίες δύο ημέρες ατόνησε το ενδιαφέρον για μετακίνηση σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Χθες, μέχρι το απόγευμα δεν υπήρξε καμία αναχώρηση, ενώ την Πέμπτη έφυγε μόλις ένα λεωφορείο με 19 άτομα με προορισμό τον χώρο φιλοξενίας των Γιαννιτσών.
Την ίδια ώρα, η «νηνεμία» συνεχίζεται στο Αιγαίο. Στο 24ωρο από το πρωί της Πέμπτης ως το πρωί της Παρασκευής εισήλθαν στα νησιά από τις τουρκικές ακτές μόλις 73 άτομα. Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο παρέμεναν υπό καθεστώς περιορισμού 3.725 άτομα, σε αυτό της Χίου 1.810 και στη Σάμο 530, ενώ εκτός hotspot, με το παλιό καθεστώς φιλοξενούνταν 620 άτομα, που πρόκειται να μετακινηθούν στην ενδοχώρα (417 στη Λέσβο, 190 στη Σάμο, 13 στη Χίο).
Κύκλωμα που πουλούσε πλαστά έγγραφα σε πρόσφυγες και μετανάστες εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές στη Χίο. Συνελήφθησαν τρεις Πακιστανοί, οι οποίοι διακινούσαν πλαστά δελτία αλλοδαπού αιτούμενου ασύλου, με τα οποία οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούσαν να μετακινηθούν από το νησί.
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news