facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Παππάς: Αν δημοπρατηθεί σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια θα δούμε και για πέμπτο κανάλι

«Η αντιπολίτευση έλεγε ότι κακώς ορίζουμε τον αριθμό των αδειών σε τέσσερις. Ότι είναι πολύ λίγες. Ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσει «η αγορά». Αυτό είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να σταθεί όταν μόνο όταν δημοπρατηθεί και μάλιστα σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια. Τότε θα διαπιστώσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον της αγοράς για παραπάνω. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις πάντως δεν δείχνουν να υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Επικρατείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη άδεια πανελλαδικής εμβέλειας εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον το οποίο η κυβέρνηση θα αξιολογήσει από το ποσό στο οποίοθα πουληθεί η τέταρτη άδεια.

Αναφερόμενος στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών ο κ. Παππάς υποστηρίζει ότι είναι το πρώτο βήμα για να σπάσει η διαπλοκή.

«Πάμε σε ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου τα σχήματα θα είναι οικονομικά βιώσιμα. Τώρα έχουμε μη βιώσιμα σχήματα, ανάγκη τραπεζικού δανεισμού πέραν των ορίων και πίεση για πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις. Έτσι συγκροτείται το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής: κόμματα-ΜΜΕ-τράπεζες. Κρατήστε ότι η χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς αποτελεί και μέρος της συνολικής επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο των media, που συμπληρώνεται απότηνίδρυση μητρώου on line εταιρειών του ίντερνετ,με τη θέσπιση ελέγχου και όρων διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση και τη διαφήμιση των τραπεζών. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στη διάσπαση της υπάρχουσας διαπλοκής και την εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας εμφάνισης ενός νέου μοντέλου αυτής».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων της «Αυγής» για το αν θα προκηρυχθούν άδειες για θεματικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση των ενημερωτικών καναλιών γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια, και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από την αδειοδότηση αυτή, θα κρίνουμε την αναγκαιότητα αδειοδότησης θεματικών καναλιών. Ο διαγωνισμός για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες εθνικής εμβέλειας».

Κίνδυνος χρεοκοπίας στο Mega

Ο Νίκος Παππάς ερωτάται αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει για να στηρίξει το Mega που βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία ώστε να κατέβει στο διαγωνισμό και να λάβει άδεια.

«Το εάν το κανάλι θα κατέβει σττον διαγωνισμό είναι μια απόφαση που αφορά τους μετόχους» απαντά ο υπουργός Επικρατείας και συνεχίζει: «Το ίδιο ισχύει και για την τήρηση ή όχι των δανειακών υποχρεώσεων του καναλιού. Η υπέρμετρη δανειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και το στρεβλό πλαίσιο λειτουργίας τους εκθέτουν τις επιχειρήσεις αυτές στον κίνδυνο χρεοκοπίας τους, όπως τη συγκεκριμένη στιγμή συμβαίνει στο Mega».

«Για τον λόγο αυτό και προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων φαινομένων στο μέλλον,το νέονομοθετικό πλαίσιο πρωτίστως αποσκοπεί στο να καθιερώσει ένα μοντέλολειτουργίας των αδειοδοτούμενων τηλεοπτικών σταθμών σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και οικονομικής βιωσιμότητας. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί και η ποιότητα. Ένα κανάλι που έχει πανελλαδική άδεια δεν κάνει παραγωγές και είναι γεμάτο τηλεπωλήσεις, συγχωρείστε με, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που δικαιούται ο τηλεθεατής».

Θα μπουν ξένοι επενδυτές στην ελληνική αγορά;

Η «Αυγή» ρωτά τον υπουργό Επικρατείας αν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο για το ενδεχόμενο να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό Τούρκοι, Ελληνορώσοι, Γάλλοι και άλλοι ξένοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα. «Ενας διεθνής διαγωνισμός, για να είναι επιτυχημένος, θα πρέπει να προσελκύσει όοτο δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένους» επισημαίνει ο Νίκος Παππάς και καταλήγει: «Η αυξημένη αυτή προσέλκυση θα διευκολύνει και τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους που θα προκύψει από τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο διαγωνισμός έχει δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει τη συμμετοχή τόσο σε ήδη λειτουργούσες όσο και σε υπό ίδρυση τηλεοπτικές επιχειρήσεις».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news