facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Κόλλιας: Εξαπατήθηκα από πρωθυπουργό - υπουργούς. Όχι πρόσφυγες στη Λέρο από άλλες περιοχές

Την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας για το γεγονός ότι, όπως τον ενημέρωσε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, στη Λέρο θα μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες ιδίως από τη Χίο.

«Το λέω ξεκάθαρα: Ως δήμαρχος εξαπατήθηκα», δήλωσε ο κ. Κόλλιας στον ρ/φ σταθμό Πρώτο 91.5 της Κω, εξηγώντας ότι με την απόφαση αυτή «παραβιάζουν τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που μας είχαν δώσει όλοι, πρωθυπουργός και υπουργοί: ότι η διαχείριση των προσφύγων θα γίνεται στα διοικητικά όρια του κάθε νησιού, όπου βγαίνουν οι πρόσφυγες, ότι δεν θα μεταφέρονται στα νησιά άλλοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας και θα φεύγουν το συντομότερο δυνατόν».

Εν αντιθέσει με τα ανωτέρω, εξήγησε ο δήμαρχος της Λέρου, το κέντρο που έχει δημιουργηθεί στο νησί ως καταγραφής - ταυτοποίησης και ολιγοήμερης διαμονής, θα καταστεί «κέντρο κράτησης τουλάχιστον 25 ημερών».

Ερωτηθείς σχετικά με το ότι ο ίδιος υπήρξε ιδιαιτέρως συνεργάσιμος με την κυβέρνηση στο ζήτημα της δημιουργίας του χώρου στο νησί, ο Μ. Κόλλιας εξήγησε ότι η τραγική κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι τον περασμένο Αύγουστο, όταν 5000 πρόσφυγες και μετανάστες κατέκλυσαν το νησί, δεν ήταν δυνατόν να επαναληφθεί, εξού και δώθηκε η έγκριση για τη δημιουργία του κέντρου καταγραφής σε ένα σημείο σχετικά απομακρυσμένο από τον συνοικισμό, όπως υπογράμμισε.

Προειδοποίησε τέλος για δυναμικές κινητοποιήσεις, αν η απόφαση εφαρμοσθεί, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζει και ο ίδιος προσωπικά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα - συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στον Πειραιά - αλλά τονίζοντας ότι δεν μπορεί τα νησιά να επωμισθούν όλο το βάρος, δια της μεταφοράς εκεί ή μεταξύ τους προσφύγων από άλλες περιοχές.



Εν τω μεταξύ o εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 20:00 με μία ανάρτηση στο twitter τη μεταφορά προσφύγων από τη Χίο στη Λέρο, κάνοντας λόγο για καλύτερες συνθήκες στέγασης και αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων της Χίου.



Όπως μετέδιδε νωρίτερα το astraparis.gr 225 συνολικά Σύροι πρόσφυγες - 139 ενήλικες, 71 παιδιά και 15 βρέφη - μεταφέρθηκαν οικειοθελώς σήμερα από τη Χίο στη Λέρο με το πλοίο Tera Jet, από το λιμάνι των Μεστών:



skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news