facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

«Τagesspiegel» για «Wikileaks»: Η ΕΥΠ πίσω από την τηλεφωνική υποκλοπή

Τη διαφωνία ΔΝΤ και Ε.Ε σε ότι αφορά την ελληνική διάσωση αποκαλύπτει o «ενοχλητικός» ιστότοπος «Wikileaks», θέτοντας εκ νέου την ελληνική οικονομική κρίση στο επίκεντρο της προσοχής του διεθνούς Τύπου.

Η γερμανική εφημερίδα «Τagesspiegel» υποστηρίζει ότι υπήρξε «ελληνικός δάκτυλος» σε ότι αφορά την τηλεφωνική υποκλοπή, δείχνοντας ξεκάθαρα ως την πηγή της διαρροής μεταξύ των Τόμσεν και Βελκουλέσκου την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (EYΠ).

Πολλά ξένα δημοσιεύματα επισημαίνουν ωστόσο, πως, από την υποκλοπή της τηλεφωνικής συνομιλίας προκύπτουν δύο πράγματα:

1.Η στρατηγική του ΔΝΤ για το θέμα της ελληνικής διάσωσης και 2. η δυσπιστία του ΔΝΤ απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι αποκαλύψεις έρχονται λίγο πριν την νέα αποστολή της τρόικα στην Αθήνα, υπογραμμίζει ο γερμανικός Τύπος.

Tagesspiegel

Την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δείχνει ξεκάθαρα ως την πηγή της διαρροής του τηλεφωνήματος μεταξύ Τόμσεν - Βελκουλέσκου, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Ήδη από την πρώτη του πρόταση, «ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της.

Σύμφωνα με την γερμανική Tagesspiegel, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Πολ Τόμσεν στη συνομιλία του με την επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου τάσσεται ανοιχτά υπέρ της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Η απόδοση του ονόματος "Velculescu" ως "Velkouleskou", σημειώνει η εφημερίδα, είναι ενδεικτικό ότι "υπήρξε ελληνικό χέρι".

Το Wikileaks μέσω Twitter έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, αναλαμβάνοντας το ίδιο την ευθύνη για το ορθογραφικό λάθος.

Bild

Λίγο πριν τη νέα αποστολή της τρόικα, αποκαλύπτεται η διαφωνία του ΔΝΤ και της Ε.Ε σε ότι αφορά το θέμα της ελληνικής διάσωσης. Τόμσεν και Βελκουλέσκου θέλουν να αναγκάσουν την Αθήνα να εφαρμόσει σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Bild". Οι αποκαλύψεις του "Wikileaks" αναφορικά με τον διάλογο Τόμσεν -Βελκουλέσκου βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που το ΔΝΤ πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες για μείωση του χρέους της Ελλάδας. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας υποστηρίζει ότι ο ΔΝΤ μπορεί να θέλει να πιέσει την Γερμανίδα καγκελάριο για να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Die Zeit

Mπορεί να είναι άγνωστο το πως διέρρευσε η συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου στον ιστότοπο "Wikileaks" , επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit". Από την δημοσιοποιημένη συνομιλία προκύπτει μόνο ότι στην αποστολή της εμπλέκονται δύο ισπανικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Επίσης άγνωστο είναι αν πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου ή αν είναι προιόν υποκλοπής... Από την καταγραφή της συνομιλίας γίνεται πάντως σαφής: 1ον: η στρατηγική του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και 2ον: η δυσπιστία των μελών του έναντι στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών.

Die Presse

Όπως σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, στις υποκλοπές του Wikileaks , οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι «γνωρίζουμε ότι δεν κάνουν ότι τους πούμε και συμφωνούν σε κάτι και την επομένη αλλάζουν γνώμη. E, βέβαια, σκέφτεται ο αναγνώστης ο οποίος είναι προκατειλημμένος μετά από ότι έχει συμβεί με το θέμα της ελληνικής διάσωσης, έτσι είναι οι Έλληνες. Όμως προσοχή. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν αναφέρονται στους Έλληνες αλλά στους ευρωπαίους εταίρους». Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην προσφυγική κρίση που έχει κλονίσει εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. " Οι φράχτες στα σύνορα γίνονται ολοένα και ψηλότερα. Όμως, η εμπιστοσύνη ότι η Ευρώπη θα βρει από κοινού λύσεις για τα προβλήματά της, φθίνει μέρα με την ημέρα», προσθέτει.

ΝtV

Το ΔΝΤ αυξάνει την πίεση σε Τσίπρα και Μέρκελ, γράφει το γερμανικό πρακτορείο "NtV" σχολιάζοντας της διαρροή της τηλεφωνικής υποκλοπής Τόμσεν - Βελκουλέσκου επισημαίνοντας το τέλμα στις διαπραγματεύσεις των πιστωτών με την Ελλάδα.

"ΤΟ ΔNT εξετάζει προφανώς να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας προκειμένου να βάλει την Μέρκελ στην θέση του για να βάλει τάξη. Ένα τέτοιο γεγονός θα ενίσχυε την πίεση προς την Γερμανία, υποστηρίζει το γερμανικό πρακτορείο. Υπενθυμίζει επίσης ότι, η Bundestag ενέκρινε πέρυσι το ελληνικό πακέτο διάσωσης υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. Το περιεχόμενο της συνομιλίας αποκαλύπτει τη δυσπιστία του ΔΝΤ για την Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news