facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στο Εκουαδόρ

Σε 77 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και 588 των τραυματιών στο Εκουαδόρ εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών στα ανοικτά των ακτών του Ισημερινού, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τρομοκρατημένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, εν μέσω προειδοποιήσεων για σεισμικά κύματα ή τσουνάμι, που αναμένεται να πλήξουν τις ακτές της χώρας των Άνδεων.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας «για να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη».
«Έχουμε 16 νεκρούς στην πόλη Πορτοβιέχο, 10 στην Μάντα, δύο στην επαρχία Γκουάσα», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε πως ο σεισμός έχει προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στο επίκεντρό του και σε άλλες περιοχές, όπως η Γκουαγιακίλ.
Εικόνες που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η κυβέρνηση απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.
Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών. Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Ισημερινού δημοσίευσε μέσω Twitter διάφορες εκτιμήσεις, όλες χαμηλότερες.
Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Ισημερινού. Οι αρχές του γειτονικού Περού εξέδωσαν προειδοποίηση για το βόρειο τμήμα της χώρας μετά τον σεισμό.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή λίγο έξω από τις ακτές και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.
AP Photo/Jeff Castro
Οι αρχές διέκοψαν την λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroecuador.
Η ενέργεια αυτή στο διυλιστήριο, δυνατότητας παραγωγής 110.000 βαρελιών την ημέρα, δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή αργού στο μικρότερο αυτό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), σύμφωνα με άλλους κρατικούς αξιωματούχους του πετρελαϊκού τομέα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ένας σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε την επαρχία Κουμαμότο της νήσου Κιούσου της Ιαπωνίας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους περίπου χίλιους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Ήταν ο δεύτερος σεισμός που έπληξε την περιοχή μέσα στην εβδομάδα. Ο πρώτος, που σημειώθηκε την Πέμπτη, είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα ανθρώπους.
efsyn


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news