facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Πειραιάς: Περίπου 631 πρόσφυγες έφυγαν με λεωφορεία από το λιμάνι

Tουλάχιστον 631 πρόσφυγες, αναχώρησαν την Πέμπτη με λεωφορεία από τον Πειραιά για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού, μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ παραμένουν 5.350 πρόσφυγες.

H εγκατάσταση, ωστόσο, των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας δεν έγινε χωρίς προβλήματα. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις 3 τα ξημερώματα 210 πρόσφυγες δέχτηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά στα Ιωάννινα.

Τέσσερα λεωφορεία έφτασαν στις 9:30 το βράδυ από τον Πειραιά και με την άφιξη άρχισαν οι διαμαρτυρίες των προσφύγων που ανάμεσα τους ήταν πολλοί με τραύματα στο κεφάλι από τις συμπλοκές που είχαν γίνει στο λιμάνι. Πολλοί υποστήριζαν πως οι οικογένειες κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία, χωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Κυλλήνη.

Όταν είδαν τους δημοσιογράφους, φώναζαν πως δεν θέλουν να μείνουν, πως επιθυμούν να γυρίσουν στον Πειραιά και δήλωναν ότι δεν τους άρεσαν οι συνθήκες στο κέντρο, ενώ δεν ήταν λίγοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί, που τους προέτρεπαν να φύγουν.

Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσουν από τον Πειραιά άλλα έξι λεωφορεία με πρόσφυγες για τον Κατσικά Ιωαννίνων.

Μειωμένες οι ροές από τα νησιά στο λιμάνι

Στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 πρόσφυγες από τη Λέσβο και το επιβατηγό «Πρέβελη» με πέντε πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα.

Το βράδυ της Πέμπτης έφτασε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» από Χίο, Λέσβο και Σάμο με 33 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων που σημειώθηκαν στο λιμάνι, τονίζει: «Η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους».

»Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών και εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.

Η Ομοσπονδία των Λιμενικών διερωτάται, επίσης, τι χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλους χώρους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news