facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Μέτρα 3 δισ. ευρώ ως 'κάβα' εξετάζουν οι δανειστές

Οι δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν την επιβολή έξτρα μέτρων τα οποία θα επιβληθούν αν η Αθήνα δεν καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει την Ευρώπη και το ΔΝΤ, γράφει η WSJ.

Η πρόταση που αποβλέπει στο να αρθεί το αδιέξοδο από τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ έχει ως στόχο η Ελλάδα να υπογράψει για «έκτακτα» μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ επιπλέον των 5 δισ. ευρώ που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Η χώρα όμως θα τα εφαρμόσει μόνο αν δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Η ιδέα η οποία έχει τη στήριξη της Γερμανίας δεν έχει συμφωνηθεί και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών λένε ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να το δεχτεί.

Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η ιδέα για τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί η εδώ και μήνες διαφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Η διαίρεση αυτή έχει οδηγήσει σε παράλυση των συνομιλιών για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ξεκλειδώσουν οι δόσεις.

Η Αθήνα, υπενθυμίζει η WSJ, διαφωνεί με την επιβολή μέτρων που υπερβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Σημειώνει πως η Γερμανία είναι βαθιά διστακτική στο να προσφέρει μείωση χρέους αλλά τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ για τις αδυναμίες του ελληνικού προϋπολογισμού αντί να συμπλεύσει με τις περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η WSJ, η Γερμανία υποστηρίζει το σχέδιο για τα έξτρα μέτρα υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τα ψηφίσει τώρα ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν αυτόματα αν χρειαστεί. Οι μη δεσμευτικές «υποσχέσεις» δεν είναι αρκετές για το Βερολίνο που δεν εμπιστεύεται τους έλληνες πολιτικούς, λέει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. Αφού η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα, αφού τα έξτρα μέτρα δεν θα χρειαστούν, υποστηρίζει ο αξιωματούχος.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news