facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ακιντζί: Δεν θα δοθεί «υπηκοότητα» ψευδοκράτους σε 25.000 Τούρκους όπως θέλει η Άγκυρα

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως υπήρξε σμίκρυνση διαφορών και καλύτερη κατανόηση σε θέματα στα οποία υπήρχε αμφιβολία όσον αφορά τις προθέσεις των δύο πλευρών. Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε δείγματα της πρόθεσης του να μην ανατραπεί το καλό κλίμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παραχώρηση της λεγόμενης «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους σε 25.000 Τούρκους πολίτες όπως επιθυμεί η Άγκυρα.

Ο κ. Ακιντζί ρωτήθηκε για αυτό το θέμα από Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ανέφερε πως «είμαστε μακριά από κάθε συμπεριφορά που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Και πριν λίγους μήνες, είπε, είχε απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση λέγοντας ότι το λεγόμενο «υπουργείο» εσωτερικών του ψευδοκράτους, είχε διεξάγει μια έρευνα όσον αφορά τα δεδομένα για τους «υπηκόους» του και θα συνεχίσει αυτή την εργασία. Επανέλαβε δε ότι δεν έκαναν κανένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους και δεν έχουν πρόθεση να κάνουν γιατί «θέλουμε τη λύση». Υπενθύμισε δε ότι κατά την προεκλογική περίοδο κάποιοι έλεγαν να μην τον ψηφίσουν γιατί θα τους έβαζε στα πλοία (τους εποίκους) και θα τους έστελνε πίσω. Τότε, συνέχισε, είχε πει ο ίδιος ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και δεν πρόκειται να βάλει κανέναν στα πλοία και να τον στείλει πίσω. «Εγώ κρατώ τον λόγο μου αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Άλλο το θέμα των υπηκοοτήτων και άλλο το θέμα των πλοίων». Ο κ. Ακιντζί είπε πως αυτή τη στιγμή στην ατζέντα δεν υπάρχει θέμα να κάνουν 25.000 άτομα «υπηκόους», αλλά ούτε και προσεγγίσεων «που θα τινάξουν στον αέρα με κάποιον τρόπο τις διαπραγματεύσεις».

Καλό κλίμα

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις αναφερόμενος στη συνάντηση είπε πως «έχουν ανταλλαγεί απόψεις, προβληματισμοί και θετικές, οφείλω να πω, προτάσεις, προκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν περαιτέρω συγκλίσεις».

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και υπάρχουν βεβαίως οι διαφορές, «αλλά η προσπάθεια είναι να δούμε μέσα ακριβώς από αυτή την ανταλλαγή απόψεων πώς επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατόν τρόπος διατύπωσης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες αλλά και να υπάρχουν εκείνες οι συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε κάποια στιγμή, ελπίζω εντός του έτους, στην οριστική λύση του προβλήματος».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν σήμερα κάποιες συγκλίσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι ακριβώς, αλλά υπήρξε σμίκρυνση διαφορών ή καλύτερη κατανόηση θεμάτων που βρίσκονταν εν αμφιβολία όσον αφορά τις προθέσεις των δύο πλευρών».

Παραγωγική συνάντηση

Ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση. Σημείωσε πως μετά από κάθε συνάντηση μπορεί να μην είναι εφικτό να λένε «ναι επιτύχαμε πρόοδο», ωστόσο για την επίτευξη πραγματικής προόδου σε επόμενο στάδιο κάθε συνάντηση δημιουργεί ένα απόθεμα.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που φέρουν την τουρκοκυπριακή πλευρά να έχει υπαναχωρήσει από κάποιες προηγούμενες συμφωνίες είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως όσες απόψεις και θέσεις έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα εξακολουθούν να τις υπερασπίζονται και δεν τίθεται θέμα να υπαναχωρήσουν από μηνύματα ή θέσεις που εξέφρασαν στο παρελθόν είτε γραπτώς είτε προφορικώς. «Επειδή στόχος μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά, να φτάσουμε σε λύση. Γι` αυτό δεν τίθεται θέμα να πισωγυρίσουμε από θέσεις που έχουμε θέσει».

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μπορούν να εξηγούν στην κοινή γνώμη τι γίνεται σε γενικές γραμμές αλλά για να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές και να το κάνουν μαζί, αν είναι δυνατόν. Υπενθύμισε δε ότι το θέμα αυτό είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις στο παρελθόν λέγοντας ότι «η μια πλευρά κοιτώντας μόνο από το παράθυρό της δεν είναι σωστό να μιλά εκ μέρους και των δύο πλευρών. Γι` αυτό εάν τους επόμενους μήνες φτάσουμε σε αυτό το σημείο που να κάνουμε μαζί μία ανακοίνωση, θα το πράξουμε, δεν έχουμε πρόβλημα. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τέτοια απόφαση».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news