facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Δείτε το προσχέδιο της απόφασης που κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Βρυξέλλες επικυρώνουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot. Ωστόσο η Σύνοδος αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς όπως μεταδίδει το ZDF η Γερμανία δεν συμφωνεί με το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου.


Δείτε το σχέδιο της Συνόδου Κορυφής
Προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στη Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργείται συνεπεία αυτής της εξέλιξης» αναφέρεται στο κείμενο.

Γίνεται επίσης λόγος για «πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αναπτύσσεται ταχύτατα στο έδαφος».

Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με Αλβανία και Σκόπια με τη φράση «θα παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων». Στα hotspots θα αναπτυχθούν αξιωματικοί της Europol προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία στο κείμενο γίνεται λόγος για «βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξουν ταχύτατες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφέρουν επειγόντως περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Γίνεται, ακόμα λόγος για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας νέων διαδρόμων.

Το κείμενο καταλήγει με το ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν και η πρακτική εφαρμογή τους θα επανεξεταστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.



Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα
Είναι πάντως γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες δηλώνουν απρόθυμες να μετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, επιλέγοντας να ρίξουν στην Ελλάδα το βάρος. Με το κλείσιμο των συνόρων και με δεδομένο τον κίνδυνο οι ροές να συνεχιστούν, η χώρα μας βρίσκεται ολοένα και σε πιο δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει διαπραγμάτευση επ’ αυτών, αλλά φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ικανοποιηθεί με την ιδέα του «εύκολου θύματος», που για μία ακόμη φορά είναι η χώρα μας.

Την απόφαση αυτή «επικύρωσε» από το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε δηλώσεις του σε τοκ σόου είπε ότι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία θα είναι το κλείσιμο του «δρόμου των Βαλκανίων» και έγινε έτσι ο πρώτος πολιτικός που επιβεβαίωσε και επίσημα το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard από το βράδυ του Σαββάτου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν κλήθηκε καν στο δείπνο κεκλεισμένων των θυρών, που είχαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου και ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Ρούτε.

Σήμερα, προσερχόμενος στις εργασίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας: «Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα», σημείωσε.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να να αποφύγει τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ωστόσο όπως όλα δείχνουν χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες να το πετύχει. 

Ο πρωθυπουργός μεταφέρει στην ευρωπαϊκή ηγεσία την αγωνιώδη κραυγή της Αθήνας να σηκώσουν και οι εταίροι το βάρος που τους αναλογεί για την προσφυγική κρίση, να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και επιδείξουν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη κόντρα στην ακροδεξιά πίεση που ασκούν σε πολλές κυβερνήσεις ακραίες  δυνάμεις. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, κινούμενος και στο εθνικό πλαίσιο, που συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή, θα ζητήσει την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, με τη συμβολή και του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις αποτροπής.

«Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις» υπογράμμιζε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων το πρωί της Δευτέρας στη βελγική πρωτεύουσα, πριν αρχίσει το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου το μεσημέρι.  Λίγο μετά τις 9 συναντάται με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με αντικείμενο το Κυπριακό. Αμέσως μετά (στις 10) θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μισή ώρα αργότερα θα δει τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στις 11 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας.

Η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδας.

Το ελληνικό πλαίσιο
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν της προεδρίας μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το πλαίσιο που προσδιορίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας από την ΕΕ έχει ως εξής:  
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη - Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς
».


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news