facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

DW: Βοήθεια από την ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας

Μόλις δυο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Πολλά τα προβλήματα για την Ελλάδα, ωστόσο η ΕΕ φαίνεται πρόθυμη να βοηθήσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε άμεση βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Τουρκία. Προτού επαναπροωθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι ωστόσο απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση κάθε αίτησης χορήγησης ασύλου. Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα θα χρειαστεί ενίσχυση στο προσωπικό που στελεχώνει τις σχετικές υπηρεσίες καταγραφής.
Για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα χρειαστούν συγκεκριμένα 400 διερμηνείς και 400 υπάλληλοι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ για τις ενστάσεις ενάντια στις σχεδιαζόμενες επαναπροωθήσης στην Τουρκία θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών αρχών επιπλέον 30 διερμηνείς και 30 δικαστές. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα. Κάποιοι ωστόσο από αυτούς θα προέρχονται από την Ελλάδα.
Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα τόσο με αστυνομικούς όσο και με προσωπικό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Γερμανία από κοινού με τη Γαλλία θα στείλει συνολικά 400 αστυνομικούς και 200 ειδικούς σε θέματα ασύλου στα ελληνικά νησιά.
Ενδιαφέρουσες είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος εκτιμά ότι για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της προσφυγικής χρήσης ίσως χρειαστεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος. Παρόμοια ιδέα είχε εκφράσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας για ειδικό φόρο στη βενζίνη. «Μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η φορολόγηση, όπως είχε προτείνει και ο Σόιμπλε», είπε ο Ντομπρόφσκις. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί και η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τον οποίο θα έπρεπε όμως σε αυτή την περίπτωση να ξανασυμπληρώσουν τα κράτη-μέλη.
Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις
Στις παραλίες της Λέσβου φτάνουν νέοι πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές
Στις παραλίες της Λέσβου φτάνουν νέοι πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές
Την ίδια ώρα ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έντινγκερ χαιρέτισε τη συμφωνία της Παρασκευής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες δίοδοι προς την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα ο θαλάσσιος δρόμος από τη Λιβύη στην ιταλική Λαμπεντούζα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ μίλησε για μια μεγάλη επιτυχία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι «το ζήτημα της βαλκανικής οδού λύθηκε. Κι αυτό αποτελεί τώρα κοινή ευρωπαϊκή θέση».
Αλλά και ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπερασπίστηκε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ωστόσο ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος εταίρος. Η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η διαχείριση του κουρδικού ζητήματος θα πρέπει να κριθούν αυστηρά. Παρ’ όλα αυτά η παρούσα κρίση μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού με την Τουρκία, είπε ο Γκάμπριελ.
Αντίθετη στάση απέναντι στη συμφωνία κρατούν ωστόσο το γερμανικό κόμμα των Πρασίνων και η Αριστερά. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ δήλωσε ότι «η συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση της ευρωπαϊκές αξίες» ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ασφαλείς στην Τουρκία. Ενώ η κουρδικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Ντάαντελεν είπε ότι η συμφωνία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε το πεπρωμένο της «στα χέρια ενός τυχοδιώκτη και εγκληματία, ο οποίος υποστηρίζοντας ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φυγή».
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news