facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Μουζάλας: «Γιατί να ευχαριστήσω τις χώρες που μας έκλεισαν τα σύνορα;»

«Συμβούλιο εργασίας χωρίς συμπεράσματα χαρακτήρισε ο Γιάννης Μουζάλας το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, κύριος στόχος του οποίου ήταν να δοθεί μεγάλο βάρος στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία, ειδικά στα ζητήματα επανέκδοσής των προσφύγων και της επανεγκατάστασή από την Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία τοποθετήθηκαν υπέρ του να μπουν άμεσα ζητήματα στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, έτσι ώστε να βρεθεί συμφωνία στο κοινό σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Από την πλευρά της Ελλάδας, κύριο ζήτημα ήταν να αυξηθεί η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στις άλλες χώρες τις Ε.Ε., είπε ο κ. Μουζάλας και υπενθύμισε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των αποφάσεων αυτών.

Για το θέμα της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, έθεσε το ζήτημα στους εταίρους και χαρακτήρισε «υποκρισία» το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, εισάγοντας ελέγχους και ποσοστώσεις στα σύνορα τους, ή βάζοντας τους να χτίσουν τείχη και έπειτα να μην υποστηρίζουν τη συμφωνία με ανθρωπιστικά προσχήματα.

«Γιατί να ευχαριστήσω τις χώρες που μας έκλεισαν τα σύνορα;», τόνισε, ενώ όσον αφορά στην πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε πως χθες μπήκαν στην χώρα 2.000 επιπλέον πρόσφυγες, τονίζοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουν χτιστεί άλλα 10.000 καταλύματα.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς, είπε ακόμη αναφορικά με την χρηματική βοήθεια που δίνεται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, να υπάρχει μια συνεργασία έτσι ώστε τα έργα των ΜΚΟ να συμβαδίζουν με τον κρατικό σχεδιασμό.

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μία Ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα, έξω από μονομερείς ενέργειες», είπε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ευχαριστεί κανείς τα κράτη, τα οποία παραβίαζαν τις αποφάσεις της ΕΕ και έκαναν μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες τελικά, αντί να οδηγήσουν σε λύση, διόγκωσαν το πρόβλημα».

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση των αποφάσεων)της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα», ανέφερε και σημείωσε: «Δυστυχώς οι μεμονωμένες ενέργειες των κρατών του Visegrad και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα».

«Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη περιμένουμε, την ευθύνη -εμείς τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω- και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι μία Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική κρίση, είναι μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι’ αυτήν την Ευρώπη σήμερα θα παλέψουμε. Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του action plan με την Τουρκία, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και ζητάμε τη δέσμευση των κρατών-μελών στη μετεγκατάσταση (relocation) και στην επανεγκατάσταση. Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και διεκδικούμε την ενιαία δράση», υπογράμμισε.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news