facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές

Σε μεγαλύτερη συμπίεση οδηγούνται οι νέες κύριες συντάξεις όσων φεύγουν με 15-20 χρόνια ασφάλισης

Απομείωση της Εθνικής Σύνταξης κατά 2%- 10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης μέχρι την πρώτη 25ετία και μεγαλύτερα για τον μετέπειτα ασφαλιστικό βίο προβλέπει η τελευταία ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Στο πλαίσιο του διαρκούς μπρα ντε φερ για την ολοκλήρωση της δύσκολης διαπραγμάτευσης στο Ασφαλιστικό, οι νέες κύριες συντάξεις όσων φεύγουν με λίγα χρόνια ασφάλισης (κυρίως 15-20) οδηγούνται σε μεγαλύτερη συμπίεση. Την ίδια στιγμή, η επικρατέστερη μέθοδος για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων προβλέπει την εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες έχουν «βγει» οι σημερινοί συνταξιούχοι.
Τι προβλέπεται
Μπροστά στις σκληρές απαιτήσεις του κουαρτέτου, το νέο σχέδιο της ελληνικής πλευράς προβλέπει:
• Εθνική Σύνταξη. Κλειδωμένο θεωρείται το ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ για όσους φεύγουν με 20 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Το μεγάλο «παζάρι» επικεντρώνεται στις συντάξεις όσων φεύγουν με 15-20 χρόνια, καθώς «πάγιο αίτημα» των δανειστών είναι η κατάργηση της 15ετίας. Στο πλαίσιο αυτό η τελευταία ελληνική πρόταση προβλέπει απομείωση της Εθνικής Σύνταξης 2% για κάθε έτος που υπολείπεται της 20ετίας. Οποιος φεύγει με 19 χρόνια θα δικαιούται την Εθνική Σύνταξη μειωμένη κατά 2%, δηλαδή θα παίρνει 376 ευρώ. Για όποιον φεύγει με 18 χρόνια η Εθνική Σύνταξη θα απομειώνεται κατά 4% (368 ευρώ), για όποιον αποχωρεί με 17 χρόνια 6% (361 ευρώ), για 16 χρόνια 8% (353 ευρώ) και για 15 χρόνια 10% (345 ευρώ).
• Ποσοστά αναπλήρωσης. Στο μέτωπο των ποσοστών αναπλήρωσης, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές είναι μεγαλύτερη από ό,τι για την Εθνική Σύνταξη. Κι αυτό επειδή οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης θα καθορίσουν το τελικό ύψος της νέας σύνταξης. Επίσης μέσω του επανυπολογισμού θα «κλειδώσουν» και το ύψος των σημερινών καταβαλλόμενων συντάξεων. Η τελευταία ελληνική πρόταση ξεκινά από το 0,77% (αντί για 0,80% της αρχικής πρότασης) για την πρώτη 15ετία και καταλήγει στο 2,01% (αντί 2%) για τα 39 και πλέον χρόνια. Οι συντελεστές στις ενδιάμεσες κλίμακες είναι ελαφρώς μικρότεροι σε σχέση με την αρχική πρόταση για τα πρώτα 15-25 χρόνια (π.χ. 0,1 ή 0,2 μονάδες) και ελαφρώς μεγαλύτεροι για τα χρόνια μετά την πρώτη 25ετία.
Οι αλλαγές έγιναν σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, αλλά η γεφύρωση των διαφορών με τους δανειστές δεν είναι εύκολη. Το κουαρτέτο και κυρίως το ΔΝΤ θέλουν αναπλήρωση στο 0,45% - 0,60% στη 15ετία με Εθνική Σύνταξη 340 ή 320 ευρώ, ενώ προτείνουν αρκετά χαμηλούς συντελεστές για τα 15-25 χρόνια. Αξιώνουν δηλαδή βαθύ «μαχαίρι» στις συντάξεις όσων φεύγουν με λίγα χρόνια, στη βάση του «ό,τι πληρώνεις... παίρνεις». Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, ώστε να μην καταβαραθρωθούν οι κατώτατες συντάξεις. Εδώ έγκειται και ο πυρήνας της μεγαλύτερης διαφωνίας στη διαπραγμάτευση, το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των αδύναμων θα είναι το σύστημα.
Οι διαφορές
Για παράδειγμα: μισθωτός με 700 ευρώ μισθό και 15ετία παίρνει με την αρχική ελληνική πρόταση 470 ευρώ και με αυτή των δανειστών μόλις 387. Αντίστοιχα μισθωτός με 1.000 ευρώ μισθό και 36 χρόνια ασφάλισης παίρνει με την αρχική ελληνική πρόταση 780 ευρώ, ενώ με των δανειστών 680-690 ευρώ.
• Επικουρικές συντάξεις. Μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή μερικώς η πρόταση για αύξηση εισφορών, π.χ. στο επίπεδο της μίας μονάδας. Ειδικά η Κομισιόν φαίνεται πως κινείται, κατά Ελληνες αξιωματούχους, προς την κατεύθυνση αυτή. Η αύξηση μίας μονάδας στις εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ θα συνδυαστεί με στοχευμένες περικοπές στις επικουρικές όσων εισπράττουν από 1.400 ευρώ και πάνω (άθροισμα κύριας και επικουρικής) και με «κόφτη» στο 40% ως ανώτατη περικοπή.
• Επανυπολογισμός. Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων σήμερα κύριων συντάξεων θα γίνει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες αποχώρησαν οι συνταξιούχοι. Είναι τεχνικά ανέφικτο να βρεθούν οι μισθοί ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου για τα εκατομμύρια των σημερινών συνταξιούχων. Στις αποδοχές αυτές θα εφαρμοστούν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Να σημειωθεί πως οι δανειστές δεν έχουν θέσει «βέτο» για τις εκπτώσεις που έχει προσφέρει η κυβέρνηση σε αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες, ενώ ήδη έχουν «κλειδώσει» οι περικοπές σε μερίσματα και εφάπαξ.
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news