facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΥΠΕΣ Αυστρίας: Η βαλκανική οδός θα μείνει κλειστή για πάντα

Η «βαλκανική οδός» θα παραμείνει κλειστή για πάντα, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μέικ - Λάιτνερ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Πρόκειται για τον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Κροατία και Σερβία έχουν κλείσει τα σύνορα.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή και αυτό για πάντα» είπε η Μικλ - Λάιτνερ στη γερμανική εφημερίδα. Η Αυστριακή υπουργός υποστήριξε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Η κόντρα Τσίπρα - Τουσκ για το βαλκανικό διάδρομο

Η δήλωσή της έρχεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου Γερμανία και Ελλάδα πίεσαν να μείνει εκτός η αναφορά για τα κλειστά σύνορα.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο twitter ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη προσφορά τους στην προσφυγική κρίση, ενώ χαρακτήρισε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, κοινή απόφαση της ΕΕ των 28.

Οργισμένη ήταν η απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε πως η ΕΕ δεν έχει μέλλον, «αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα». Συνέστησε δε, στον Ντόναλντ Τουσκ να «επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τουσκ πήρε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση προειδοποίησε, ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση» και ότι «τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση».

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news