facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Με «εκστρατεία» ενημέρωσης απαντούν στην παραπληροφόρηση

Μετά τα περιστατικά των τελευταίων ημερών και την οργιαστική φημολογία για το δήθεν άνοιγμα των συνόρων και την ύπαρξη εναλλακτικών διαδρομών προς την Ευρώπη οι αρμόδιες αρχές απαντούν με τα δικά τους όπλα, δηλαδή με εκστρατεία εντατικής ενημέρωσης των προσφύγων, μικροφωνικές εγκαταστάσεις για την μετάδοση πληροφοριών, εντατικοποίηση της διανομής φυλλαδίων και αποστολή διερμηνέων στην Ειδομένη.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί και καταγράφει όλα τα περιστατικά διασποράς ψευδών ειδήσεων στους κόλπους των προσφύγων για δήθεν άνοιγμα των συνόρων, ωστόσο ο αρχικός προβληματισμός έχει μετατραπεί σε ανησυχία για το ποιοι είναι αυτοί που διαδίδουν αυτές τις φήμες και τι επιδιώξεις ενδεχομένως θέλουν να εξυπηρετήσουν.

Κανένα ενδεχόμενο πλέον δεν αποκλείεται για τους σκοπούς και τα ελατήρια αυτών των ανθρώπων που τις τελευταίες ημέρες έχουν καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες επιβαρύνοντας με πρόσθετο ψυχολογικό βάρος τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Η έξαρση της παραπληροφόρησης συζητήθηκε και στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή για το προσφυγικό.

Στέλνουν διερμηνείς στην Ειδομένη

Η κυβέρνηση πλέον επιστρατεύει κάθε πρόσφορο μέσο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τώρα στέλνει διερμηνείς στην Ειδομένη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον realfm 97,8 υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η ανεύθυνη φημολογία και παραπληροφόρηση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Μάλιστα, όπως τόνισε,για την καλύτερη ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών η κυβέρνηση στέλνει κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών στην Ειδομένη, ενώ σχεδιάζει να στήσει μεγαφωνική εγκατάσταση, μέσα από την οποία θα γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα.

Φήμες για άνοιγμα των συνόρων και εναλλακτικές διαδρομές

Χθες το πρωί ομάδες προσφύγων που κινητοποιήθηκαν από τη φημολογία για το άνοιγμα των συνόρων με την ΠΓΔΜ διαδήλωσαν και απέκλεισαν το οδόστρωμα της εθνικής οδού στην Ειδομένη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην Ειδομένη αργότερα το απόγευμα διαδόθηκε στόμα με στόμα ότι υπάρχει ένας άλλος εναλλακτικός δρόμος για την Ευρώπη μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Κροατίας, κάτι που προκάλεσε και πάλι αναταραχή.

Την ίδια στιγμή στον Πειραιά κυκλοφόρησε η φήμη ότι τα σύνορα θα ανοίξουν στις 4 Απριλίου, κάτι που αναστάτωσε τους πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι.

Με αργούς ρυθμούς η αποχώρηση από την Ειδομένη

Οι αρχικές προσδοκίες για την απομάκρυνση τουλάχιστον 1.000 προσφύγων μέσα στο σαββατοκύριακο από τον πρόχειρο καταυλισμό τις Ειδομένης διαψεύστηκαν. Εν πολλοίς στις αρχές υπάρχει η εκτίμηση ότι σημαντικό ρόλο για την υπαναχώρηση των προσφύγων που αρχικά είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να φύγουν από τα σύνορα για κάποιο οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας έπαιξε και η διασπορά των ψευδών ειδήσεων που καλλιέργησε προσδοκίες.

Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για το προσφυγικό συζητήθηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αποφασίστηκε αύριο θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο που φέρνει τις νομικές ρυθμίσεις της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ σε επίπεδο διαχείρισης αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων στα κέντρα φιλοξενίας εντός του εικοσαημέρου. Επιπλέον, προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της οικειοθελούς τους αποχώρησης των περίπου 13.000 προσφύγων που εγκαταβιούν στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Επίσης, ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τους υπευθύνους είναι η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τους 5.000 και πλέον οι συνθήκες διαμονής στο χώρο είναι αφόρητες, μιας και οι υποδομές για την στέγαση και την υγιεινή τόσων ανθρώπων είναι πρακτικά ανύπαρκτες.

Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

'Ανοιξε το πρωί της Τρίτης (29/03) η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ, που παρέμενε υπό κατάληψη τις τελευταίες μέρες από πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στον καταυλισμό της Ειδομένης, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν πρωτοβουλίας των αστυνομικών δυνάμεων όσοι παρέμεναν στις ραγές πείστηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η διαδικασία απομάκρυνσης κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί κάποια ένταση.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news