facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

«Όχι» από τον Σόιμπλε στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα

«Όχι» στις εκκλήσεις να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, λόγω του βάρους που έχει επωμιστεί για την προσφυγική κρίση, έδωσε το στρατόπεδο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το προσφυγικό και το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν πρέπει να αναμειγνύονται», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, απαντώντας στην πρόταση που έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς για χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο, με δεδομένο ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ελληνικό έδαφος.

Αντίθετος στην πρόταση Σουλτς δήλωσε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, δηλώνοντας ότι «οποιοσδήποτε αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή πολιτική [δημοσιονομικής] σταθεροποίησης παίζει με τη φωτιά».

«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος δεν πρέπει να αποδυναμωθούν. Αυτό ισχύει και για τους όρους για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις, εφόσον όμως οι στόχοι επιτυγχάνονται. Υπέρ του να ληφθεί η προσφυγική κρίση υπόψη στην αξιολόγηση έχει τεθεί το ΔΝΤ, το οποίο όμως επιμένει στην ανάγκη μέτρων 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας, ή εναλλακτικά σε βαθύτερη μείωση του χρέους.

Περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό έδαφος, αν και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για αύξηση του αριθμού μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένο ότι η ΠΓΔΜ έχει ουσιαστικά κλείσει τα σύνορά της με τη χώρα μας, επιτρέποντας την είσοδο με το «σταγονόμετρο», ενώ παράλληλα εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν στα ελληνικά νησιά κάθε μέρα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τουλάχιστον από χθες Σάββατο οι σκοπιανοί συνοριοφύλακες έχουν αρχίσει να αρνούνται την είσοδο και σε Σύρους και Ιρακινούς οι οποίοι δεν προέρχονται συγκεκριμένα από εμπόλεμες ζώνες στις χώρες τους.

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος αύριο Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων όσον αφορά τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018 έχουν «παγώσει» την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα.

Νωρίτερα πάντως μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που είναι υπεύθυνος για το κρίσιμο μέτωπο του ασφαλιστικού, δήλωσε ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όμως παραδέχτηκε ότι τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα των ποσοστών αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης παραμένουν ανοιχτά.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news