facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

«Μας ζήτησαν να καθυστερήσουμε την πληρωμή μισθών και συντάξεων»

Ένα βήμα ακόμη στην, ανοιχτή πια, σύγκρουση κυβέρνησης και ΔΝΤ κάνει με την σημερινή παρέμβαση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη – μια παρέμβαση, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών καταλογίζει στο Ταμείο «ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες» και αποκαλύπτει τον κυνισμό στον θεσμών στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν φθάσει κατά καιρούς στο σημείο να ζητούν από την κυβέρνηση ακόμη και να καθυστερήσει την καταβολή μισθών και συντάξεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του κράτους.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν υπάρχει τέτοιας μορφής ταμειακό πρόβλημα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών όμως πρόσθεσε πως «εάν φθάσουμε ποτέ στο δίλημμα καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής χρέους, θα πληρώσουμε συντάξεις».

«Συμπεριφορα Σάιλοκ» από τους θεσμούς

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε ότι επιδεικνύει «ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες», ενώ κατηγόρησε τους θεσμούς ότι καθυστερούν την αξιολόγηση και εμφανίζουν «συμπεριφορά Σάιλοκ»: «Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ», είπε, προσθέτοντας: «Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία, αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε».

«Δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για χώρα», είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι αυτή τη στάση των δανειστών στο ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει, ουσιαστικά, αποφασίσει τί θέλει να κάνει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα: «Η ευθύνη είναι εκεί γιατί θέλουν να φθάσεις στο χείλος του γκρεμού».

Επεσήμανε, δε, ως μία από τις αστοχίες και ανακρίβειες του ΔΝΤ την εκτίμηση του ότι ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα περί το 0,2% του ΑΕΠ. «Αμφισβητούν τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πως υπολογίζουν τα δικά τους», είπε, τονίζοντας: «Δεν λένε πως προκύπτουν τα στοιχεία τους και ποια είναι η μεθοδολογία τους. Είναι γεμάτοι ανακρίβειες».

Σόιμπλε: Εάν δεν μπορούν να κόψουν συντάξεις, να βρεθεί εναλλακτική

Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε παράλληλα με το νέο μήνυμα Σόιμπλε, ο οποίος – σύμφωνα με το Reuters – ειπε αφ’ ενός πως δεν επείγει το θεμα του ελληνικού χρέους και, αφ’ ετέρου, πως εάν η Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει τις συντάξεις θα πρέπει να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα.

«Αν για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει... μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ' αυτού», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news