facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ποιοι “καίγονται” από τη φοροκλίμακα των δανειστών

Ορισμένα κομμάτια του παζλ στο φορολογικό έχουν αρχίσει να κουμπώνουν. Συμφωνήθηκε, όπως αναφέρει το Euro2day, ότι δεν συζητείται ο ανώτατος συντελεστής 40% στα εισοδήματα από ενοίκια ή συντελεστής 60% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών. Το μεγάλο παζάρι των επομένων ημερών είναι ποιοι ακριβώς θα πληρώσουν τις αλλαγές στο φορολογικό οι οποίες κατά την πρόταση των δανειστών θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 1,9 δισ. ευρώ (με τον συνυπολογισμό 900 εκατ. ευρώ από τη μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) ή 1,7 δισ. ευρώ κατά την πρόταση της κυβέρνησης.

Οι δανειστές, σύμφωνα με το Euro2day, θέλουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους και οι οκτώ στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν σήμερα λιγότερα από 15.000 ευρώ. Χαμηλώνουν το λογαριασμό των επιβαρύνσεων ακόμα και λίγο πάνω από τα 7.000-8.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, όσο δηλαδή είναι το προτεινόμενο από αυτούς νέο σταθερό αφορολόγητο.

Η κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε προτείνοντας διατήρηση του αφορολογήτου στα 9.500 ευρώ προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατό μικρότερη μείωσή του, παρεμβαίνοντας ενδιαμέσως στο ύψος των συντελεστών. Παράλληλα, στο πλαίσιο αναζήτησης πρόσθετων μέτρων για να κλείσει –το αδιευκρίνιστο ακόμα- δημοσιονομικό κενό μπαίνουν στο τραπέζι και ενδεχόμενες αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων στον κλάδο του αυτοκινήτου, με τις περισσότερες πιθανότητες επιβαρύνσεων να κερδίζουν επί του παρόντος τα μεταχειρισμένα.

Η πρόταση των δανειστών για την κλίμακα

Σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται έως τα 9.500 ευρώ, μέσω έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ την οποία δικαιούνται αυτούσια όσοι έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ, για κάθε 1.000 ευρώ πρόσθετου εισοδήματος και το αφορολόγητο σβήνει για όσους έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Οι δανειστές προτείνουν η έκπτωση φόρου να μειωθεί στη χειρότερη περίπτωση στα 1.500 ευρώ, στην καλύτερη στα 1.800 ευρώ, αλλά να είναι σταθερή για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 7.000-8.000 ευρώ. Κάθε εκατό ευρώ συρρίκνωσης της έκπτωσης φόρου, έχει υπολογιστεί ότι οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 200-250 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η εξήγηση για τη διαπίστωση στελέχους που μετέχει στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την οποία «θα είναι επιτυχία αν μειωθεί η έκπτωση φόρου κατά 100-200 ευρώ»...

Το πρώτο παζάρι παίζεται σε αυτό ακριβώς το επίπεδο. Πόσο κάτω θα πάει το αφορολόγητο.

Το δεύτερο παζάρι έχει να κάνει με τους συντελεστές. Οι δανειστές πρότειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξής κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους:

- 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 22% επιβάλλεται έως τις 25.000 ευρώ),

- 32% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 22.001 έως και 42.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 32% επιβάλλεται στο κλιμάκιο 25.000 ευρώ έως και 42.000 ευρώ),

- 42% για εισοδήματα από 42.001 έως και 65.000 ευρώ (σήμερα 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ) και

- 50% για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

Το σενάριο που διακινούσαν κυβερνητικά στελέχη για ενδεχόμενη επιβολή ανώτατου συντελεστή 60% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι.

Αν περάσει η πρόταση των δανειστών, προκύπτει φόρος ακόμα και για όσους έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει λείανση των επιβαρύνσεων στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, με μεταφορά των νέων βαρών υψηλότερα. Οι επιβαρύνσεις άνω των 30.000 ευρώ τις οποίες προέβαλαν κυβερνητικές πηγές μέχρι πρότινος, φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως θα ξεκινούν από πολύ χαμηλότερα.

Τα βρήκαν για ενοίκια- αγρότες

Παρελθόν αποτελεί και το σενάριο για επιβολή συντελεστή 40%-45% για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ. Συμφωνήθηκε ότι θα υλοποιηθεί η πρόβλεψη του Μνημονίου για αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 15% (έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για υψηλότερα εισοδήματα).

Για τους αγρότες, οι δανειστές αποδέχθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες την πρόταση της κυβέρνησης να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με το νέο αφορολόγητο. Καταργείται όμως η ξεχωριστή παροχή αφορολογήτου ορίου 12.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις θα αθροίζονται στο συνολικό εισόδημα.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες θα φορολογούνται και αυτοί με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως αφορολόγητο.

Ψάχνουν μέτρα 3% του ΑΕΠ

Στην παρούσα φάση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ίσως και πριν από την 25η Μαρτίου. Μάλιστα, σύμφωνα με μία πηγή δεν αποκλείεται ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Επί του παρόντος κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από φόρους (μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης), 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό και 1% από ψηφισμένα, αλλά μη εφαρμοσμένα ή πρόσθετα μέτρα όπως για παράδειγμα τα μεταχειρισμένα Ι.Χ. Συνολικά λοιπόν αναζητείται συμφωνία σε μέτρα της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, η μπάλα εκτιμάται ότι θα περάσει στο γήπεδο των δανειστών για να βρουν μεταξύ τους λύση στην εξίσωση μέτρων – χρέους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις δηλώσεις του επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ, το νέο ορόσημο για ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news