facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

«Στον αέρα» το ασφαλιστικό μετά την πρώτη συνάντηση Κατρούγκαλου με τους θεσμούς

«Στον αέρα» βρίσκεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν σειρά ενστάσεων για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Αν και προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό θα λήξουν έως την Κυριακή, το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό μετά τη λήξη της συζήτησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στη διασύνδεση εισφορών και παροχών, ουσιαστικά ζητώντας μείωση των συντάξεων δια της πλαγίας οδού, ενώ παράλληλα κρίνουν ότι το ύψος της εθνικής σύνταξης που προτείνει η Αθήνα είναι υψηλό.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές διαφωνούν στην ποσοτικοποίηση των προτάσεων Κατρούγκαλου, ζήτημα κρίσιμο, με δεδομένο ότι από την ποσοτικοποίηση των μέτρων θα κριθεί το δημοσιονομικό όφελος της μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι η διαφορά στους αριθμούς θα πρέπει να γεφυρωθεί γρήγορα, ώστε να μην προκύψει δημοσιονομικό θέμα στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

Στο «αέρα» βρίσκεται επίσης το αν θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, όπως παραδέχτηκε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ την ίδια στιγμή οι δανειστές θέλουν να τεθούν επί τάπητος οι ελληνικές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα αρνητικά μηνύματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήλθαν τη στιγμή που κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι δανειστές μπορεί να θέσουν θέμα ομαδικών απολύσεων στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, αν και ο κ. Κατρούγκαλος διασκέδασε τις εντυπώσεις λέγοντας πως το θέμα των εργασιακών θα τεθεί προς συζήτηση τον Μάιο.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συσταθεί η επιτροπή που θα μελετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στα εργασιακά.

Κοινός τόπος υπάρχει πάντως στο ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση, με τις δύο πλευρές να καταρτίζουν σε εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων σε βάθος τουλάχιστον επτά ημερών.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, με δύο συναντήσεις. Η πρώτη θα αρχίσει στις 17:30 και θα έχει ως αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του φορολογικού, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση για το αναπτυξιακό σχέδιο του αγροτικού τομέα, στις 19:30.

Επίσης αύριο, στις 10:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μάξιμου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο Οργανισμός.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news