facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Χουλιαράκης: Η αναμενόμενη ανάπτυξη θα «ακυρώσει» μέτρα λιτότητας

«Παράθυρο» για μη εφαρμογή μέτρων που θα έχουν ήδη ψηφιστεί σε περίπτωση που τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οπως είπε χαρακτηριστικά «Αν τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους, δημιουργείται χώρος ώστε κάποια μέτρα που θα ψηφίσουμε τώρα, τελικά να μην εφαρμοστούν».

Σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι θα κριθεί «αν είναι στη θέση του στα τέλη Ιουνίου» οπότε και θα έχει φανεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Απαντώντας στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος υποστήριξε ότι το πλεόνασμα που εμφανίζει η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων τους δύο πρώτους μήνες του 2016, οφείλεται στη μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι «έως το τέλος του 2016, θα έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες», επισημαίνοντας πως «ένα σημαντικό κομμάτι αυτών θα αποπληρωθεί μετά την αξιολόγηση».

Εξάλλου, τόνισε ότι «η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου» και συμπλήρωσε ότι το πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2016, οφείλεται σε υπέρβαση του στόχου των εσόδων και σε υστέρηση των δαπανών κατά 900 εκατ. ευρώ σε τομείς όπως οι πληρωμές προς την Ε.Ε., και ο προγραμματισμός της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων σε οκτώ δόσεις.

Αναφερόμενος στους στόχους για είσπραξη εσόδων ο κ. Χουλιαράκης είπε πως «ο στόχος για έσοδα από ΕΝΦΙΑ είναι 2,67 δισ. ευρώ και 2,69 δισ. από τον φόρο περιουσίας».

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μια πολύ πιο ήπια προσαρμογή της προσεχούς διετίας συγκριτικά με εκείνη των προηγούμενων πέντε ετών και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει νέα φορολογία τα επόμενα χρόνια αλλά ανακατανομή πόρων». Μάλιστα πρόσθεσε πως «η κατανομή των κερδών από την ανάκαμψη θα δοθεί υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news