facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

«Παράθυρο» και για αύξηση των έμμεσων φόρων αφήνει η κυβέρνηση

«Παράθυρο» για τη λήψη και πρόσθετων φορολογικών μέτρων ή για αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, πέραν των αυξήσεων σε άμεσους φόρους εισοδήματος, φαίνεται πως άνοιξε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Όπως είπε το Σάββατο το μεσημέρι κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καλύψει το δημοσιονομικό κενό «ή από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ή και με άλλα μέτρα».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκτός από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ που υπολογίζουν να εισπράξει το Δημόσιο επιπλέον για το 2016 από αυξήσεις άμεσων φόρων εισοδήματος και στα ενοίκια, για τα οποία συζητά η κυβέρνηση με την Τρόικα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιβάλει, αν κριθεί αναγκαίο, και αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κλπ. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά από την Τρόικα έσοδα από π.χ. καταπολέμηση παρεμπορίου, τα οποία μέχρι τώρα δεν συνυπολογίζει στον κατάλογο των εσόδων.

Η ελληνική πλευρά, όπως έλεγε άλλη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιφυλάχθηκε να μελετήσει καλύτερα την αντιπρόταση των Θεσμών και γι' αυτό αναβλήθηκε για αύριο η συζήτηση που θα γινόταν το Σάββατο για την νέα ελληνική πρόταση για τους φόρους εισοδήματος. Η ίδια πηγή έλεγε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο (σ.σ. έως και τις 7.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα) αλλά εξετάζουμε αλλαγές στους επιμέρους συντελεστές της νέας κλίμακας».

Αυτό σημαίνει ότι, ενδεχομένως, με τη νέα κλίμακα που θα προτείνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση, τα βάρη των περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις φόρου εισοδήματος θα πέσουν και σε εισοδήματα αρκετά κάτω από τα 30.000 ευρώ το χρόνο τελικά.

Κυβερνητικός αξιωματούχος αποσυνέδεε το δημοσιονομικό κενό από την προσπάθεια εξοικονόμησης 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό για το 2016, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων για αλλαγές στο ασφαλιστικό ακόμα και εάν βρεθούν επιπλέον έσοδα από άλλα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news