facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τουσκ σε μετανάστες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ευρώπη φάνηκε ακόμα πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Μονομερείς ενέργειες κόντρα σε όσα αποφασίσαμε προ δύο εβδομάδες συνέβαλαν στο να ανασχεθούν οι ροές και να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε «προκλητική» τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να εφαρμόσουν τη συμφωνία της μετεγκατάστασης.
Είναι ανάγκη να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό είναι η πιο βασική αρχή της Ευρώπης, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οπως είπε, ενόψει συνόδου Κορυφής οι θέσεις της Ελλάδας είναι:
1) Η Ελλάδα έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της, αλλά η ανταπόκριση ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ αλλά στο καθήκον μας απέναντι στις αξίες μας. Ετσι μάθαμε, προστατεύουμε τους ανθρώπους και δεν ασκούμε βία. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αλλά δυστυχώς δεν είναι ο πολιτισμός άλλων εταίρων.
2) Αναμένουμε να αναγνωρίσει ρητά η ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Βασική αρχή της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Θα απαιτήσουμε να γίνει σεβαστή από όλους η Συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν τη σεβαστούν. Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων, αφότου έκλεισε η Ειδομένη. Απαιτούμε επιτάχυνση άμεσα της διαδικασίας μετεγκατάστασης από τη χώρα μας αλλά και από την Τουρκία για όσους δικαιούνται άσυλο. Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ζητούμε να προχωρήσει η επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Όπως είπε, θα δημιουργηθούν θέσεις φιλοξενίας αλλά προσωρινής. Δεν θα αναλάβουμε για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους αλλά ούτε και περισσότερους απ' όσους μας αντιστοιχούν.
3) Χρειάζεται χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών, προσλήψεις και ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς.
4) Ζητάμε να σταματήσουν και να απορριφθούν ρητά μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη. Μόνο σεβόμενοι ο ένας τον άλλο θα προχωρήσουμε. Κατασκευάζουμε κέντρα προσωρινής διαμονής που υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εφαρμόσουμε τη συνθήκη Σένγκεν αλλά παράλληλα προασπίζουμε, σε αντίθεση με άλλους, το εθνικό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης. Δεν θα πραγματοποιήσουμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας τις ζωές παιδιών. Προσβλέπουμε στη μετεξέλιξη της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προσβλέπουμε σε μείωση των ροών από την Τουρκία και με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Είναι μια ιστορική στιγμή που απαιτεί ομοψυχία στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την ανάγκη να κινηθεί η ΕΕ για κατάπαυση πυρός στη Συρία αλλά και την ενεργοποίηση της Τουρκίας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, την Τρίτη θα μεταβεί στη Σμύρνη για το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται και μια σημαντική συμφωνία για καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επιστροφής μεταναστών.
Σταθερή πεποίθηση παραμένει ότι στους δύσκολους καιρούς πρέπει να κρατάμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοικτούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τουσκ σε μετανάστες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι ο σκοπός του ταξιδιού του στις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου είναι να αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο. Με το να βγάλουμε την Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν θα δοθεί καμία λύση. Αυτό το είπα και πριν από δύο εβδομάδες. Χρειάζεται συναίνεση, με βάση τους κοινούς κανόνες.
Πρέπει να αποφύγουμε την ψευδαίσθηση ότι χωρίς σεβασμό στους κανόνες Σένγκεν θα ξεφύγουμε από την κρίση. Κάνω έκκληση προς όλους τους πιθανούς παράτυπους μετανάστες: μην έρθετε στην Ελλάδα και μην πιστέψετε τους διακινητές. Μην ριψοκινδυνεύσετε τη ζωή σας. Οι κανόνες Σένγκεν θα εφαρμοστούν.
Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είπε ο Ντ. Τουσκ και γι' αυτό χαιρετίζω την απόφαση της ΕΕ για το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι δραματική. Η Ελλάδα είναι βασικό σημείο εισόδου και γι’ αυτό η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη. Θα πάω άμεσα στην Τουρκία για να συζητήσω το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ.-Τουρκίας. Είναι απόλυτη προτεραιότητα να πέσουν οι ροές και να επιταχυνθούν οι επιστροφές παράνομων μεταναστών.
Ο Ντ. Τουσκ παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ μεγάλο τίμημα για πρόβλημα που δεν δημιούργησε και γι’ αυτό η ΕΕ δεν θα την εγκαταλείψει.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news