facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Γεροβασίλη: Μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία θα μείνει αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα

Την άποψη ότι υπάρχουν βάσεις για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα «και πάντως πριν το τέλος Απριλίου» εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιο για τις 30.000 θέσεις ενώ ειδικά για την Ειδομένη σημείωσε ότι «έχει αρχίσει η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας με ρυθμούς που περιμένουμε να αυξηθούν».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα απάντησε ότι «έτσι κι αλλιώς η χώρα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια διαμονή προσφύγων ο αριθμός των οποίων είχε οριστεί σε 23.000 για τη χώρα μας με προηγούμενη συμφωνία».

Μιλώντας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό, στη βάση της πρόσφατης ευρωπαϊκής συμφωνίας η Όλγα Γεροβασιλη διευκρίνισε οτι δεν θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τον χαακτηρισμό της Τουρκίας ως "ασφαλούς χώρας".

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν συγκρατημένη για την πρόοδο υλοποίησης της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα ειναι προετοιμασμένη για μακρά παραμνονή των προσφύγων εδώ, με δεδομένα τα διάφορα προβλήματα στη στάση ευρωπαϊκών χωρών. Το νομοσχέδιο θα πριλαμβάνει διατάξεις για τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με γενικές γραμματείες και στελέχη.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή του Γιάννη Μουζάλα είναι γνωστή - υπέρ δηλαδή της παραμονής - και οτι η σχετική συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο θα γίνει μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σχετικά με τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η κυρια Γεροβασίλη είπε ότι ειναι λογικό να υπάρχει δυσπιστία και σημείωσε οτι το κυβερνών κόμμα δεν ειναι σοβιετικού τύπου, καλύπτοντας έτσι τους διαφωνούντες.

Δικαίωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές

«Είναι δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές, αλλά πρέπει να σκεφτεί αν είναι προς το συμφέρον του λαού η προσφυγή στις κάλπες τώρα» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τις πληροφορίες περί ρελάνς του προέδρου της ΝΔ στο θέμα αυτό. Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόσφατα εκλεγμένη και σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα της προσπάθειά της με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Η συζήτηση με τον κ. Κουμουτσάκο πρέπει να είναι πολιτική

Για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή είπε ότι «η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήηση επί της ουσίας χωρίς μικροπολιτικά τεχνάσματα. Ελπίζουμε ότι η στάση της ΝΔ θα είναι η ανάλογη» ενώ για την κόντρα με τον κ. Κουμουτσάκο επέμεινε στην ανάγκη εξηγήσεων από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. «Το αυτονόητο έπραξα με τη δήλωσή μου και να ζητήσω εξηγήσεις και να απαντήσουν επί της ουσίας. Αν ειχαν λόγο να στραφούν κατά κάποιου θα έπρεπε να ψάξουν για τις διαρροές ή το δημοσίευμα. Αντιθέτως επέλεξαν τη γνωστή ιστορία αγωγών, μηνύσεων. Πολύ σκόνη και καμία ουσιαστική απάντηση. Περιμένουμε σήμερα το βράδυ. Εκτιμώ ότι η αντίδρασή του είναι έλλειψη ψυχραιμίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεροβασίλη.

Σε επόμενη ερώτηση για το θέμα η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η συζήτηση ανάμεσα στην κυβερνητική εκπρόωπο και τον εκπρόσωπο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ειναι μόνο πολιτική, δήλωσε η Όλγα Γεροβασιλη, σχολιάζοντας την κατάθεση μήνυσης και αγωγής σε βάρος της από τον πρώτο, με αφορμή την υπόθεση των δημοσιογράφων, που κατηγορούνται ως εκβιαστές. Απέδωσε δε την ενέργεια του κ. Κουμουτσάκου σε προσπάθεια να αποφύγει απαντήσεις επί της ουσίας και σε έλλειψη ψυχραιμίας από την πλευρά του και τον κατηγόρησε οτι προσωποποιεί την υπόθεση. «Δεν έχω προσωπικά μαζι του, όφειλα, οφείλω και αν χρειαστεί θα το ξανακάνω να ζητήσω εξηγήσεις, είτε υπάρχουν αγωγές είτε όχι» σημείωσε.

Αναφερόμενη ειδικά στην υπόθεση των δημοσιογράφων - φερόμενων ως εκβιαστών - είπε ότι επί ένα μήνα η κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από τη ΝΔ, για τις έμμισθες σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίευσης με κάποιους εξ αυτών, χωρίς να έχει λάβει απαντήσεις. Και πρόσθεσε με νόημα «δεν μπορεί να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αποδίδοντας την τακτική της ΝΔ σε προσπάθεια να σηκώσει σκόνη και να αποφύγει την ουσία.

Αποστάσεις από Μάρδα και Μπαλαούρα

Νέες συστάσεις προς τον υφυπουργο Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ή και γενικότερα σε κυβερνητικά στελέχη να προσέχουν τις δημόσιες δηλώσεις τους ώστε να μην αφήνουν περιθώρια παραποίησης απηύθυνε το Μέγαρο Μαξίμου, δια της κυβρνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, το μεσημέρι της Τρίτης και ενώ ο θόρυβος για τις περιβόητες δηλώσεις του πρώτου δεν έχει κοπάσει. Η κυρία Γεροβασίλη είπε οτι ο κ. Μάρδας εξέφρασε μία άποψη, αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε οτι δεν ειναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα αυτό. «Φυσικά δεν σχετίζεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη (σ.σ. η ιδέα να επενδύσουν στη χώρα οι πρόσφυγες) ξεκαθάρισε η κυρια Γεροβασιλη.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα για την ονομασία των Σκοπίων η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε οτι και η κυβέρνηση και ο κ. Μπαλαούρας στηρίζουν τη θέση περί σύνθετης ονομασίας, «αδειάζοντας» έτσι έμμεσα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα κλείνοντας και το θέμα, χωρίς άλλες υποσημειώσεις.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news