facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Τα δίνουν όλα για να κλείσει ασφαλιστικό – φορολογικό μέχρι την Παρασκευή αλλά αυτό δεν φτάνει

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση κυβέρνησης – θεσμών για φορολογικό και συντάξεις. Άνοιξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε, συνεχίζουμε αύριο (στις 13:00) έλεγε κυβερνητική πηγή για το θέμα του ασφαλιστικού.
Αύριο το απόγευμα συζητούνται και τα κόκκινα δάνεια.
Παρά την αισιοδοξία που εξέφραζαν νωρίτερα κυβερνητικοί παράγοντες, ότι απόψε θα έκλεινε το θέμα των αλλαγών στην φορολογία, στο τέλος της ημέρας η διαπίστωση ήταν πως «η γραφειοκρατία ή νόμος του Πάρκινσον ("μια εργασία επεκτείνεται σε διάρκεια τόσο όσο που να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της") φαίνεται ότι επιβάλει αν υπάρχει χρόνος μέχρι την Παρασκευή, να μην τελειώσει τίποτα μέχρι τότε».
Η ίδια πηγή προέβλεπε πάντως ότι ως τη Δευτέρα ή πιθανότατα Παρασκευή ή Σάββατο, το κουαρτέτο θα έχει φύγει, αφού γίνει αύριο ένας τελικός γύρος διαπραγμάτευσης για φορολογικό, συνταξιοδοτικό και «κόκκινα δάνεια».
Όσον αφορά το φορολογικό η κυβέρνηση επιμένει στην διατήρηση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα στα 9.550 ευρώ που προφανώς και αποτελεί την κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Ωστόσο έδινε και δημοσιονομικές προεκτάσεις στα μέτρα που θα ληφθούν για το ασφαλιστικό, δείχνοντας έτσι ενδεχομένως ότι μπορεί τελικά να υπάρξει ένας συμψηφισμός ή αμοιβαίος συμβιβασμός στα δύο αυτά πεδία.
"Έχουμε κατέβει με νέες προτάσεις για όλα, γιατί θέλουμε να κλείσει άμεσα το ασφαλιστικό" ανέφερε νωρίτερα κορυφαία πηγή του υπουργείου Εργασίας, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δανειστές.
Kορυφαίες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι "αυτό που επιθυμούμε είναι να τους κρατήσουμε την Αθήνα έως ότου συμφωνήσουμε". Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΝΤ διαφωνεί κάθετα με αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών.
Στο επίκεντρο ήταν η νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό με πηγές του υπουργείου να κάνουν λόγο για επιθυμία ενιαίας συμφωνίας για μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 0,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέα πρόταση για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και οι θεσμοί συμφώνησαν αντί για τη συζήτηση για την παιδεία που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα, να εξετάσουν αυτό το θέμα προκειμένου να κλείσει οριστικά.
Κατά τη μεσημεριανή συνάντηση, υπήρξαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συμφωνία επί των αλλαγών στη φορολογία, ανέφερε πηγή.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών –συνταξιούχων – αγροτών όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει ως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%). Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ ( αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Πάντως, όπως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και παρά τις υποχωρήσεις δεν φαίνεται να βγαίνει λευκός καπνός. 
Μυστηριώδες τετ-α-τετ Τσακαλώτου-Κοστέλο στο «Βυζαντινό»
Τετ-α-τετ διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπο της Κομισιόν στο κουαρτέτο, πριν ξεκινήσουν οι απογευματινές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Η συνάντηση Τσακαλώτου-Κοστέλο έγινε στο εστιατόριο του Χίλτον «Βυζαντινό». Ο κ. Κοστέλο είχε ανοίξει τον υπολογιστή του και ο κ. Τσακαλώτος παρακολουθούσε κα άκουγε τον τεχνοκράτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κύροι Τσακαλώτος και Κοστέλο εξέταζαν πόσο θα αλλάξει η φορολογική κλίμακα και πόσο χαμηλότερα από τις 25.000 ευρώ θα πέσει ο συντελεστής φορολόγησης 32% που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να πληρώσουν περισσότεροι φορολογούμενοι αρκετά μεγαλύτερους φόρους ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση να πέσει το αφορολόγητοστις 7.000-8.000 ευρώ.
Φορος στις τραπεζικές συναλλαγές
Εντωμεταξύ, το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 τοις χιλίοις επανέφερε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση, για να αποφύγει άλλα επώδυνα νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει τις «τρύπες» στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από την Τρόικα και κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι η τρίτη φορά που το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται με αυτή την πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και είναι η τρίτη φορά που την απορρίπτουν οι θεσμοί, στη λογική ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ότι χειρότερο για το τραπεζικό σύστημα.
Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για να καταστεί υποχρεωτική από φέτος η χρήση των τραπεζικών πληρωμών, θα αποτελούσε και «κτύπημα κάτω από τη μέση» για τους πολίτες που θα αναγκάζονταν σε ένα έμμεσο χαράτσι για όλες σχεδόν τις συναλλαγές με τις τράπεζες.
Αν δηλαδή όλα τα εισοδήματα που μπαίνουν στις τράπεζες «κουρεύονταν» κατά 0,1% και στη συνέχεια όλες οι πληρωμές (ύψους 300 ευρώ και άνω σύμφωνα με το σχέδιο) δέχονταν και επιπλέον φόρο 0,1% τότε το μέτρο θα έπληττε αδιακρίτως όλους όσους συναλλάσσονται με τις τράπεζες, ενώ θα λειτουργούσε σαν αντικίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες των χρημάτων που βρίσκονται «στα στρώματα» των πολιτών.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και θα διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πόρους για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές -μεταξύ των οποίων μέτρα τα οποία προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLT's του ΟΠΑΠ και άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Αισιοδοξία για συμφωνία εως την 25η Μαρτίου
 Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως επικρατεί αισιοδοξία επίτευξη συμφωνίας, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Αν θα επιτευχθεί αυτό, θα κριθεί όπως εκτιμούν την Παρασκευή. Από την πλευρά της πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε χρονικό περιθώριο έως τις 25 Μαρτίου.
newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news