facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ηλεκτρονικό... ραντάρ θα εντοπίζει τους κακοπληρωτές

Ηλεκτρονικό σαφάρι αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή από το 2016 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εντοπίσει τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό θα γίνει με τη χρήση ειδικού λογισμικού - «ραντάρ», το οποίο αρχικά θα βάλει στο στόχαστρο τους «κατ' επάγγελμα» κακοπληρωτές.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», το ηλεκτρονικό σαφάρι θα έχει σκοπό την πάταξη της στρατηγικά οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΚΕΑΟ, που διαχειρίζεται βαρύ χαρτοφυλάκιο 15,3 δισ. ευρώ από 272.400 κακοπληρωτές, από φέτος θα έχει στη φαρέτρα του ένα καινούριο «όπλο».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα point system, το οποίο έχει στόχο να δείξει πόσα από τα πλέον των 15 δισ. ευρώ των οφειλών μπορούν να εισπραχθούν.

Το ειδικό λογισμικό θα συνδυάζει πέντε κατηγορίες κριτηρίων:
-Το ύψος, την παλαιότητα και άλλα χαρακτηριστικά της οφειλής
-Τη νομική μορφή, τη δραστηριότητα, τη συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, την καταβολή ποσών έναντι οφειλής και άλλα χαρακτηριστικά
-Την ηλικία και χαρακτηριστικά υπευθύνων
-Την ύπαρξη ενεργής ρύθμισης, το ποσοστό ρυθμίσεων που έχουν χαθεί και άλλα χαρακτηριστικά
-Παλαιότητα μέτρων και άλλα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Στόχος είναι η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων να κινείται σε ένα 3μηνο από τη δημιουργία της οφειλής, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΑΟ για το 2016 κατά προτεραιότητα θα αντιμετωπίζονται και τα «φρέσκα» χρέη από ενεργές επιχειρήσεις, καθώς εμφανίζουν υψηλή εισπραξιμότητα.

Σημειώνεται ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που ξεκίνησαν από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν ήδη αποδώσει περί τα 5,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική ιδιότητα του οφειλέτη, ως μέσο πίεσης.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news