facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Τουσκ σε Αναστασιάδη: «Ουδεμία τρίτη χώρα μπορεί να είναι πιο σημαντική από χώρα-μέλος της ΕΕ»

Με γεύμα εργασίας ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος, όπως δήλωσε, το απόγευμα μεταβαίνει στην Άγκυρα για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αναστασιάδης και Τουσκ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές.

«Ουδεμία τρίτη χώρα μπορεί να είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε, σε δηλώσεις, ο κ. Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο ήταν να συζητήσει τα περαιτέρω βήματα στα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να ασκήσω πίεση στην Κύπρο, αλλά για να ακούσω τις θέσεις της ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» επισήμανε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένωση 28 κρατών-μελών, προσέθεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι τόσο σημαντική, όσο η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και οποιοδήποτε άλλο κράτος- μέλος».

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και απένειμε τα εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για την οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Κύπρος βρισκόταν στην άκρη της αβύσσου και σήμερα έχει σταθεί στα πόδια της».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως διατυπώνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο πρωτόκολλο της Άγκυρας».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο, να μετατοπισθεί το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Επισήμανε ότι η Κύπρος αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αποτέλεσμα της ροής μεταναστών και προσφύγων, και ιδιαίτερα τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με το κλείσιμο των οδών προς την Ευρώπη.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Τουρκία από το 2004 έχει αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών και ότι η άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο όσον αφορά την Κύπρο είναι ο λόγος, για τον οποίο το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παγώσει οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβρη του 2006.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψη Τουσκ ως «αντικειμενική προσέγγιση», ενώ είπε πως στη συζήτηση των δύο ανδρών αναφέρθηκε ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Κύπριο Πρόεδρο να σημειώνει πως η Κύπρος συγκατένευσε για το άνοιγμα κεφαλαίου 17, ενώ η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί και εκλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλειπούσα».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news