facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ουσιαστική στήριξη από την Κομισιόν για το προσφυγικό ζητά ο Τσίπρας

Η έκτακτη οικονομική βοήθεια για την προσφυγική κρίση προς την Ελλάδα που έχει προτείνει η Κομισιόν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η Κομισιόν να στηρίξει απευθείας το ελληνικό κράτος που χτίζει «10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα, κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει καμία ΜΚΟ».

Η Κομισιόν έχει προτείνει την υιοθέτηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2016-2018, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Η βοήθεια θα «περάσει» στις χώρες μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ και δεν θα δοθεί απευθείας στα κράτη.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Επίτροπο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της».



«Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Άμεση εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί άμεσα από την ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κινείται η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης να διατεθούν 700 εκατ. ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια στα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Μέχρι την εκταμίευση, με εντολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλου μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του, στο χαρτοφυλάκιο του αρμοδίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, το κονδύλι των 510 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, και θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να απορροφάται. Την ίδια ώρα, έχουν άμεσα εγκριθεί, πάντα κατά προτεραιότητα, όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα χρηματοδότηση, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ύψους προς το παρόν 40 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕ, με απόφαση του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, έχει εγκρίνει επίσης τη χρηματοδότηση με 100 εκατ. ευρώ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης για άμεση υποστήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news