facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Μετά τον σάλο προχώρησε σε διευκρινήσεις ο Μουζάλας

Σχετικά με την παρανόηση, ηθελημένη ή όχι, των λόγων του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Ο υπουργός, κατά τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας το πέρασμα στην Ειδομένη κλειστό. Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. 

Όπως επισήμανε ο υπουργός, σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν. 

Τι προηγήθηκε και τι υποστήριξε ο Γ. Μουζάλας 

Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τον συντονισμό Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για τη διαχείρισή του.

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι θα μείνουν μόνιμα οι πρόσφυγες στη χώρα μας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Έτσι, σημείωσε ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους. 

Ο κ. Μουζάλας παρομοίασε την κατάσταση με ένα σεισμό, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του και τόνισε ότι θα υπάρχουν «μετασεισμοί». 
«Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό παρά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί τα Σκόπια». 

Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης υπογράμμισε το έλλειμμα της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού. Καθώς και το διαρκή αιφνιδιασμό των Δήμων από πλευράς Κυβέρνησης , όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τόνισε ότι η θέση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι αυτονόητη. Οι Δήμοι θα συμβάλουν τα μέγιστα, όπως έχουν άλλωστε κάνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο ζήτησε από την Κυβέρνηση:

· Πρώτον, να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου,στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της Κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα Κόμματα του Κοινοβουλίου.

· Δεύτερον, γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.

· Τρίτον, εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.

· Τέταρτον, οφείλουμε να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να μένουν σε κλειστές υποδομές μέχρι την επαναπροώθησή τους.


Real.gr ΜΟΥΖΑΛΑΣ από realmedialive 

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι δυστυχώς δυσοίωνες. Η ομολογημένη από το στόμα του Υπουργού έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής και σχεδίου, η επιπόλαιη και ιδεοληπτική αντιμετώπιση του και η άγνοια του επερχομένου κινδύνου, έφεραν τη χώρα μπροστά σε δυσάρεστα τετελεσμένα. Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θα βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος, παρά τη διαφωνία της με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό. Το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό. Θα κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτό το επίπεδο. Αλλά πλέον δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αιφνιδιασμό. Απαιτούμε έστω και τώρα να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός με αρχή μέση και τέλος, ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρειάζεται δουλειά. Μέχρι τότε και προκειμένου να διαχειρισθούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους, εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στον εθνικό σχεδιασμό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Σε ερώτηση αν θα δοθούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από τους Δήμους τόνισε:

Μέχρι σήμερα όλοι οι χώροι που έχουν προταθεί από τους Δήμους , έχουν απορριφθεί από την Κυβέρνηση. Οι χώροι που θα παραχωρηθούν, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές γιατί θα ζήσουν εκεί ανθρώπινες ψυχές. Άρα μιλάμε για χώρους είτε υπαρκτούς, είτε για χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα. Ας μας δώσει η Κυβέρνηση τις προδιαγραφές, να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, ώστε να προτείνουμε χώρους. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν για ευνόητους λόγους χώροι φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη.

Σχετικά με τις προσλήψεις σε προσωπικό δήλωσε:

Κανείς Δήμος δεν αρνήθηκε να βοηθήσει το εθνικό έργο. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου σε όσους δήμους υπάρχουν αυξημένες ροές, να διατεθούν υπάλληλοι για να βοηθήσουν αυτό το δύσκολο έργο.


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news