facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Υπέρ της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ η Κομισιόν

Ενστάσεις για την ανάδειξη του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, σε ρόλο «υπερκαναλάρχη», με βάση το νέο νόμο για τα ΜΜΕ, που ψήφισε η κυβέρνηση, εκφράζει ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή, σχετικά με τη συμβατότητα του νόμου για τα ΜΜΕ, που ψήφισε η κυβέρνηση, και την αποψίλωση του ΕΣΡ από αρμοδιότητες, η οποία κατέτεινε σε προφανή προσπάθεια χειραγώγησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά και την ουσιαστική κατάργηση των αρμοδιοτήτων του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ο κ. Έτινγκερ υπογράμμισε πως δεδομένης της σημασίας του θέματος, κατά τη δημόσια διαβούλευση για την προετοιμασία της αναθεώρησης της οδηγίας, η Επιτροπή έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα έπρεπε να προβλεφθεί νομική υποχρέωση για την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών. Η νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων αναμένεται να εγκριθεί το καλοκαίρι του 2016».

Η κυρία Καϊλή είχε ρωτήσει εάν «η συγκέντρωση όλων των εξουσιών αυτών εν λευκώ στον υπουργό Επικρατείας, που αποφασίζει μόνος για τον αριθμό των αδειών και την ελάχιστη τιμή προσφοράς, αντί της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ, είναι σύμφωνη με την αρχή του διαχωρισμού κυβέρνησης και κρατικών λειτουργιών και την αποπολιτικοποίηση του κράτους».

Πέραν του πρώτου σκέλους της απάντησής του, ο κ. Έτινγκερ υποστήριξε την ανεξαρτησία του ΕΣΡ και τήρησε μεγάλες και ξεκάθαρες αποστάσεις από τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο νόμο για τα ΜΜΕ, απαντώντας ότι «η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων στον οπτικοακουστικό τομέα είναι παράγοντας καίριας σημασίας για την αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων περί τα οπτικοακουστικά μέσα. Η ύπαρξη κατάλληλων ρυθμιστικών εξουσιών και η μη υπαγωγή σε κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν δείκτες της ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής».

Τέλος, σε επόμενο ερώτημα της κυρίας Καϊλή, ο Επίτροπος απάντησε ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξακολουθούν να εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις των διατάξεων που διέπουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά σταθμό, καθώς και το κλειστό μητρώο των εργαζομένων στη θεμελιώδη ελευθερία της παροχής υπηρεσιών».

Η Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω ενός και μόνο υπουργού της των μέσων ενημέρωσης, αλλά και η προφανής διάθεσή της για φίμωση των αντίθετων φωνών παραπέμπει σε πρακτικές απολυταρχικών καθεστώτων. Είναι σίγουρα πολύ μακριά από κάθε λογική ανοιχτής δημοκρατικής πολιτείας, αποτελεί προσβολή στη δημοκρατία και φυσικά αντιστρατεύεται θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, από το οποίο δυστυχώς η χώρα μας απομακρύνεται με πολύ γρήγορα βήματα. Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει αυτή η συνεχιζόμενη απομόνωση όχι μόνο από τα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τη βασική λογική και τις θεμελιώδεις αρχές της συνολικά...».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news