facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Καλούνται σε απολογίες εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ακινήτων

«Σημεία και τέρατα» σημειώθηκαν κατά τη διαδικασία πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2014, αναφέρει η έρευνα της Δικαιοσύνης η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία. Ήδη άρχισαν να περνούν την πόρτα του ανακριτή διαφθοράς οι πρώτοι κατηγορούμενοι.

Το πιο «σκανδαλώδες» σημείο στην εν λόγω υπόθεση, η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, είναι ότι οι κατηγορούμενοι για απιστία είναι μόνο οι εμπειρογνώμονες που υπέβαλαν τις σχετικές γνωμοδοτήσεις και όχι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ που τις αποφάσισαν(!). Και αυτό γιατί οι δεύτεροι «προστατεύονται» από τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, που επιτρέπει την ποινική δίωξη για το κακούργημα της απιστίας μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εφόσον οι όποιες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν τύχει της έγκρισης του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και έχουν περάσει από τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ποινική δίωξη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για το αδίκημα της απιστίας απαγορεύεται. Έτσι, ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία για τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η υπόθεση ετέθη στο αρχείο από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Την ίδια… τύχη όμως δεν είχαν και οι εμπειρογνώμονες, οι πλήττονται αποκλειστικά από την εν λόγω δίωξη, και έρχονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για ζημία του Δημοσίου περί τα 580 με 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, οι ποινικές ευθύνες του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενο από Έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες, συνίστανται στο ότι παρότι είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις δεν το έπραξαν. Αντίθετα, όπως αναφέρεται, γνωμοδότησαν ομόφωνα προς το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχθηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Ο φάκελος της δικογραφίας που χειρίζεται ο ανακριτής αφορά σε 28 ακίνητα: Πέντε κτήρια των Υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY, πέντε κτήρια της Αστυνομίας, το κτήριο του Κεράνη κ.α που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

Η επίμαχη συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, Εθνική Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται περιπτώσεις στις οποίες υποτιμήθηκε η αξία πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είτε δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης είτε δεν έγινε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική της υπεραξία.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Για όλα αυτά οι κατηγορούμενοι αναμένεται να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις απολογούμενοι ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος μαζί με την αρμόδια εισαγγελέα θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Οι πρώτοι κατηγορούμενοι πάντως που εμφανίστηκαν ενώπιον του ανακριτή ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τα μέσα Απριλίου 2016.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος των μελών της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση καθώς ως προς την κατηγορία αυτή δεν ισχύει το «ακαταδίωκτο». Η πράξη της υπεξαίρεσης αφορά στη μη απόδοση τόκων προς το Δημόσιο, ποσού περίπου 612 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news