facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Μάχη για μικρό «ψαλίδι» στο αφορολόγητο

Μάχη για το αφορολόγητο δίνει η κυβέρνηση, με στέλεχος το οποίο μετέχει στη διαπραγμάτευση να αναφέρει χαρακτηριστικά πως θα είναι επιτυχία αν καταφέρουμε να μην μειωθεί περισσότερο από 100-200 ευρώ η έκπτωση φόρου.

Παρά τις πιέσεις πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης θα ολοκληρωθεί ίσως και πριν τις 25 Μαρτίου.

Στη σημερινή συνάντηση, διάρκειας περισσότερων από 2,5 ωρών, συζητήθηκε το φορολογικό, το οποίο όπως φαίνεται, θα είναι μια σημαντική παράμετρος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.

Οι δανειστές έχουν αποδεχτεί να υπάρχει όμοια κλίμακα ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αντιπαραθέτουν όμως στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ανώτατων συντελεστών, μείωση του αφορολήτου ορίου στα 7-8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα το αφορολόγητο, μέσω tax credit 2.100 ευρώ.

Με την πρόταση των δανειστών προκύπτουν πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 600 εκατ. ευρώ στη βάση της ελληνικής πρότασης.

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι θεσμοί προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017.

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news