facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν την Ειδομένη το τελευταίο 24ωρο

Μόλις 337 πρόσφυγες κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που μια «παραγκούπολη» 15.000 μεταναστών έχει ήδη στηθεί στην Ειδομένη. Παράλληλα στήνεται κι ένας δεύτερος πρόχειρος καταυλισμός, ανάμεσα στα κτίρια, στην πλατφόρμα και στις γραμμές του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού. Οι Σκοπιανοί, τις τελευταίες ημέρες, αφήνουν να περνούν τα σύνορα μόνο πρόσφυγες από εμπόλεμες... πόλεις, εξαντλώντας κάθε όριο αυστηρότητας προς τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους.

Το μικρό χωριό των 100 μόλις μονίμων κατοίκων στην Ειδομένη είναι πλέον το επίκεντρο του προσφυγικού προβλήματος καθώς σηκώνει όλο το βάρος, με το κράτος να μην είναι παρών πουθενά και μόνο εθελοντές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να προσπαθούν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους αυτούς. Ζώντας ήδη για κάμποσες ημέρες στους υπαίθριους καταυλισμούς, υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, κρύο, βροχή, χωρίς κανονικό φαγητό και καίγοντας για να ζεσταθούν σκουπίδια ουσιαστικά, ήδη οι επιπτώσεις στην υγεία τους είναι εμφανείς, ενώ οι ιατρικές οργανώσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών. Μάλιστα, το σημερινό δελτίο καιρού προβλέπει σφοδρές βροχοπτώσεις, ακόμα και καταιγίδες για το σημείο, κάτι που θα κάνει τις συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει το πού θα φτάσουν τα πράγματα.

Την ίδια ώρα οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά και από εκεί στον Πειραιά συνεχίζονται αμείωτες. Σήμερα το πρωί με το πλοίο Αριάδνη από Χίο και Μυτιλήνη έφτασαν στις 06:30 το πρωί 571 άτομα, ενώ γύρω στις 09:00 φτάνει το Blue Star II από τα Δωδεκάνησα με ακόμα 150 άτομα. Βάσει της επίσημης καταμέτρησης χθες το απόγευμα στις 19:00, στο λιμάνι βρίσκονταν 1.920 πρόσφυγες και μετανάστες, που φιλοξενούνται στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε7 και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ. 

Άγνωστο παραμένει το προς τα πού θα κατευθυνθούν οι άνθρωποι αυτοί, καθώς συνήθως προορισμός τους ήταν η πλατεία Βικτωρίας, όπου αναζητούσαν διακινητές και τρόπους να φτάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας. Μετά την χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας όμως, η πλατεία παραμένει άδεια και φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, που διώχνουν προς τις δομές όποιον μετανάστη πλησιάζει. Λεωφορεία πάντως περιμένουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να κατέβουν από τα πλοία και να τους μεταφέρουν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, ενώ εθελοντές και ΜΚΟ προσπαθούν να τους πείσουν να μείνουν στις υποτυπώδεις έστω δομές στο λιμάνι, να εξεταστούν από τους γιατρούς και κατόπιν να προχωρήσουν προς κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες από την Eurokinissi, οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στην Ειδομένη είναι άθλιες, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, δεν μπορούν να μείνουν πια στον κεντρικό καταυλισμό αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος, γι' αυτό και πλέον τοποθετούν τις σκηνές τους έξω από τις γραμμές του παλιού σταθμού, αλλά και μέσα στα εγκαταλελειμμένα κτίρια που υπάρχουν εκεί, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από το κρύο. 


















Σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό οι Σκοπιανοί: Τώρα δέχονται μόνο τους πρόσφυγες από εμπόλεμες... πόλεις!
Όλα αυτά ενώ μέρα με τη μέρα μειώνεται ο ρυθμός διέλευσης των ανθρώπων αυτών από τα σύνορα. Άλλωστε, όπως μετέδωσε την Κυριακή το Associated Press, επικαλούμενο πηγές από την ελληνική αστυνομία, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν πλέον να περάσουν τα σύνορα μόνο πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες πόλεις. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι από το Χαλέπι μπορούν να διασχίσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αλλά όχι και εκείνοι που έρχονται από τη πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, ή την πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη.  

Δύο αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων πως οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των Σκοπιανών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ροές των προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα τους, όλα αυτά μία μόλις ημέρα πριν από την νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Η διέλευση των προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια έχει ήδη μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Κάποιες ημέρες, μάλιστα, δεν πέρασε ούτε ένας άνθρωπος τα σύνορα, ενώ από τις 6 του πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 6 το πρωί της Κυριακής διέσχισαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα 240 άτομα!


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news