facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

10.000 ακίνητα σε τροχιά πλειστηριασμού

Η Πόρσε ήταν παρκαρισμένη σε κεντρικό σημείο στην πλατεία επαρχιακής πόλης, δίπλα στο κατάστημα συστημικής τράπεζας. Ο ιδιοκτήτης της απολάμβανε τον εσπρέσο του σε ένα από τα καφέ του πεζόδρομου.

Μέσα στην τράπεζα, ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος -από τα κεντρικά της τράπεζας στην Αθήνα- είχε ανέβει στα Τρίκαλα για να ενημερωθεί από τον διευθυντή.


Η κουβέντα τους ήταν αυτή που γίνεται το τελευταίο διάστημα σε όλες τις τράπεζες: Πώς πάμε με τα «κόκκινα», πώς πάμε με τις ρυθμίσεις, υπήρξε ανταπόκριση από τους δανειολήπτες που έλαβαν τις πρώτες επιστολές για ρύθμιση; Το υψηλόβαθμο στέλεχος κοίταζε έξω από το παράθυρο και το βλέμμα του έπεσε στο πολυτελές αυτοκίνητο. Αυθόρμητα σχολίασε: να που κυκλοφορούν ακόμα Πόρσε...
«Α αυτό ανήκει στον τάδε, που έχει αφήσει να "σκάσουν" τα δάνεια που του δώσαμε -εκατοντά­δων χιλιάδων ευρώ-, ο ίδιος εξακολουθεί να ζει την πλούσια ζωή του και παρότι του ζητήσαμε επανειλημμένα να ρυθμιστεί δεν πληρώνει μία» ήταν η απάντηση του διευθυντή.
Οι συνεπείς. 
Το περιστατικό μάς το διηγήθηκε ο τραπεζίτης που είχε επισκεφθεί την επαρχιακή πόλη και μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά: Αυτός είναι ένας από τους δανειολήπτες, που θα ενημερωθούν σύντομα ότι το ακίνητό τους βγαίνει στο σφυρί.
Και συνέχισε: Διότι με κάποιον τρόπο πρέπει να προστατευθούν και όλοι εκείνοι που αν και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ετσι λοιπόν δέκα χιλιάδες ακίνητα, που ανήκουν σε κατά σύστημα κακοπληρωτές, θα μπουν σε τροχιά πλειστηριασμού σταδιακά από τον Απρίλιο. Οι διαταγές πληρωμής βρίσκονται ήδη καθ' οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οπως είναι γνωστό, τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έχουν ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που θα πάρουν την άγουσα για πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες.
Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι είναι έτοιμες οι λίστες με τα ακίνητα για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού και στέλνουν σαφές μήνυμα στους μπαταχτσήδες ότι «το πάρτι τελείωσε».
Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να βγάλουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Μάλιστα οι διοικήσεις έχουν επιστήσει στα στελέχη τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών, των ανέργων, των οικογενειών με μία κατοικία.
Να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση των δανείων «κόκκινων» και μη έχει ολοκληρωθεί. Από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το 20% αυτών των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικά κακοπληρωτές. Από αυτούς, το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες. Τα 10.000 ακίνητα, για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί, ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα τα οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια να βγουν σε πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες, όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη, έχουν ήδη έτοιμες τις λίστες με αυτά τα 10.000 ακίνητα.
Τα κριτήρια
Στο ερώτημα με ποια κριτήρια επιλέγεται το ακίνητο που θα βγει στο σφυρί, απαντούν ότι πρόκειται:
• Για μεγάλα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ.
• Για δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
• Για ακίνητα τα οποία έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά. Με απλά λόγια, η τράπεζα δεν θα πάρει το 3άρι στο Παγκράτι ή στο Κουκάκι, γιατί δεν θα μπορέσει να το πουλήσει και να πάρει πίσω τα λεφτά της, αντίθετα η μεζονέτα στη Βούλα ή την Κηφισιά, ή το εξοχικό στη Μύκονο έχουν καλύτερες προοπτικές πώλησης.
Και το πιο σημαντικό, ακίνητα που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι είναι «μη συνεργάσιμοι».
Το σήμα που έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σαφές: Θα πρέπει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι καθυστερούμενες οφειλές να μειωθούν κατά 60 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 40 με 45 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. ε υρώ που υπολογίζεται σήμερα. Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και παρατείνονται οι συνθήκες ύφεσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» επιπλέον δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, 3 δισ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και 7 δισ. ευρώ στεγαστικά).
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news