facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Υπέρ της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θέρμη τάσσεται ο Τζιτζικώστας

Υπέρ της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων σε τμήμα του στρατοπέδου Τ.Π. 561 στην περιοχή της Θέρμης τάσσεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Τη θέση αυτή εξέφρασε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ τη διατύπωσε και σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ενώ υπάρχει συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων δημάρχων της Περιφέρειας και του Δήμου της Θέρμης για το στρατόπεδο 561, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αυτό το στρατόπεδο» και«επιμένει να κάνει το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά με όλες αυτές τις αντιδράσεις» είπε χαρακτηριστικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί την παραπάνω επιλογή.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο λιμάνι, το 424 πρώην γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα (τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στους έξι χώρους που προτείνει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας), ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «οι προτάσεις αυτές είναι εκτός συζήτησης».

«Δεν μπορούν αυτά τα κέντρα μετεγκατάστασης να γίνουν εντός του αστικού ιστού, ειδικά μέσα στο λιμάνι, στο οποίο μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε μια πολύ πετυχημένη ημερίδα για την κρουαζιέρα και την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας» πρόσθεσε.

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει: «Η Αποθήκη 9 στο Λιμένα Θεσσαλονίκης: πρώτον, δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και δεύτερον, δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλουμε μεθοδικά και συντονισμένα όλοι οι φορείς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τα Επιμελητήρια της περιοχής για την περαιτέρω αξιοποίηση του Λιμένα και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που αποτελεί κύρια πηγή εσόδων της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας. Ταυτόχρονα, κρίνουμε ως ακατάλληλο και δια αυτού του λόγου ως μη επιλέξιμο το στρατόπεδο 'Αναγνωστοπούλου' στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της μη σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τους πολίτες και τις αρχές της περιοχής».

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Γιάννης Ιωαννίδης εκτίμησε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, ενώ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας διασκορπισμένων μικρών ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. 

Ο Νίκος Χρυσομάλλης από την Ελληνική Αυγή τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο 561 στη Θέρμη για λόγους ασφαλείας καθώς, όπως είπε, το στρατόπεδο είναι κοντά στο αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ. Από την παράταξη «Συμμετέχω» ο Δημήτρης Μούρνος είπε ότι θα πρέπει οι χώροι να βρεθούν ύστερα από ενδελεχή συζήτηση και διαβούλευση, ενώ ο Γιάννης Ζιώγας από τη Λαϊκή Συσπείρωση σημείωσε πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών θα είναι προσωρινή. Την ανάγκη περιφρούρησης των συνόρων μας υπογράμμισε η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά», ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» εξέφρασε την αλληλεγγύη της παράταξης προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι, όπως είπε, είναι ευάλωτοι, λόγω κατάστασης, σε διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης. «Ο χώρος στα Διαβατά δεν πληροί τις προϋποθέσεις ελεύθερης προσωρινής φιλοξενίας» είπε ο Θανάσης Αγαπητός από την «Ανταρσία» και ζήτησε να βρεθούν χώροι μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news