facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

“Μη εξυπηρετούμενο το χρέος”

Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των χρεών της στα τέλη Μαρτίου βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο συνδέει αυτήν την εκτίμηση του Ταμείου με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;» είναι ο τίτλος του άρθρου, σε μια επανάληψη εικόνων από τον Μάρτιο του 2015, όταν είχαν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια τα πρώτα σενάρια περί Grexit και στάσης πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου στους διεθνείς πιστωτές. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το ΔΝΤ επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ειδικά σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, προκειμένου να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δανείων προς την Ελλάδα και το χρέος να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και του τρόπου διαχείρισής του, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου. Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Ευρωπαίους να ολοκληρώσουν «χωρίς καθυστέρηση» την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Δεν υπάρχει χώρος για καθυστερήσεις και «χαλάρωση»
Στο ίδιο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού επισημαίνεται ότι στελέχη του ΔΝΤ φοβούνται πως η προσφυγική κρίση και οι πιέσεις που προκαλεί αυτή στα δημοσιονομικά της χώρας, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο «χαλαρή» στάση των Ευρωπαίων όσον αφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

«Η προθυμία πολλών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά στους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση, ανησυχεί το ΔΝΤ» αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι «αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού».


«Κόψτε τις συντάξεις»


Σύμφωνα με το «Der Spiegel», το Ταμείο επιμένει στις μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση των ελληνικών υποσχέσεων, μπλοκάροντας την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, με την οποία θα δοθεί το «πράσινο» φως για τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι «οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο».



«Επειδή, όμως, δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», καταλήγει το δημοσίευμα στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news