facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

«Γλυκαντικά» και «παγίδες» στη νέα φορολογική κλίμακα

Σωσίβιο στο φορολογικό φαίνεται να επιζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει τα κύματα οργής των ελεύθερων επαγγελματιών με φόντο το ασφαλιστικό. Η πρόταση η οποία υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες στους δανειστές το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη, αφήνοντας στο σκοτάδι τον έτερο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τα φορο-έσοδα Τρύφωνα Αλεξιάδη, φαίνεται να σχεδιάστηκε με διπλό στόχο:

Έξτρα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, καλύπτοντας μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2017 και «γλυκαντικά» για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, τους οποίους όμως κυβερνητικά στελέχη υποδεικνύουν ως φοροφυγάδες...

Η προτεινόμενη νέα κλίμακα (που σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους δανειστές, που μεταξύ άλλων έχουν αντιρρήσεις για τον ανώτατο συντελεστή 50%), όσον αφορά όσους έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς ή συντάξεις δεν φαίνεται να διαφοροποιείται στο ελάχιστο σε σχέση με την ισχύουσα, πέραν της προσθήκης ενός ακόμα κλιμακίου με συντελεστή 50%.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και πληροφορίες, διαμορφώνεται ως εξής: για τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 22%, για το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος, από 25.001 έως και 42.000 ευρώ, αυξάνεται σε 32%, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 42.001 έως και 60.000 ευρώ ανεβαίνει στο 42% και για το τμήμα εισοδημάτων άνω των 60.001 ευρώ φτάνει στο 50%.

Πρακτικά λοιπόν για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα έως 60.000 ευρώ δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με σήμερα, καθώς παράλληλα διατηρείται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που διαμορφώνει ένα έμμεσο αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ.

Το «κλειδί» των έξτρα φόρων...

Η προτεινόμενη νέα κλίμακα θα εφαρμόζεται για όλα τα εισοδήματα, αθροιστικά, χωρίς όμως όλα τα εισοδήματα να δικαιούνται την έκπτωση φόρου. Το μόνο δεδομένο είναι ότι την έκπτωση φόρου διατηρούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Με το άθροισμα των εισοδημάτων είναι σαφές ότι η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται. Ετσι λοιπόν ένας φορολογούμενος που έχει εισόδημα 8.000 ευρώ από μισθό συν 1.000 ευρώ από ενοίκια, και σήμερα καλύπτεται για τον μισθό του από το αφορολόγητο αλλά οφείλει φόρο 110 ευρώ για τα ενοίκια, απευθείας θα πιάνεται στην τσιμπίδα της νέας κλίμακας με συντελεστή 22% (αντί για 11% του πρώτου κλιμακίου των ενοικίων), αν δεν υπάρξει συνολικό αφορολόγητο (για τον μισθό και το ενοίκιο).

...και το «τυράκι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αν περάσει η συγκεκριμένη πρόταση, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν σχετικά χαμηλά εισοδήματα θα είναι κερδισμένοι, εφόσον δεν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές. Η ισχύουσα σήμερα κλίμακα φέρνει φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.

Ακόμα και χωρίς αφορολόγητο στα πρώτα της κλιμάκια, η προτεινόμενη ενιαία κλίμακα είναι ηπιότερη. Για ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 25.000 ευρώ για παράδειγμα ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% και όχι με 26%. Η εικόνα βέβαια μεταβάλλεται δραστικά και γίνεται πιο σύνθετη, αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας έχει παράλληλα εισοδήματα και από άλλες πηγές.

Τα παραπάνω βρίσκονται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, χωρίς να είναι ακόμα τίποτα οριστικό.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news