facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Εφορία: Θολό τοπίο για αποδείξεις και αφορολόγητο

Το περιστατικό είναι πραγματικό. Σε καφέ της Λακωνίας, ξαφνικά μπαίνουν δύο κυρίες από τη ΔΟΥ Σπάρτης. «Θα μπορούσα να δω την απόδειξή σας;» ρωτά ευγενικά στο πρώτο τραπέζι η εφοριακός. Απόδειξη δεν υπάρχει. Το ίδιο και στο δεύτερο και στο τρίτο τραπέζι, το ίδιο και στο έβδομο, που ήταν γεμάτο εκείνη την ώρα. Σε χρόνο παράλληλο, η ιδιοκτήτρια του καφέ εκδίδει τη μία απόδειξη μετά την άλλη.
Όταν η ελεγκτής φτάνει στον χώρο της ταμειακής, όλες οι αποδείξεις είναι αραδιασμένες , η μία δίπλα στην άλλη, με την ώρα έκδοσης να προδίδει τη μαζική τους εκτύπωση ακυρώνοντας και την τελευταία πιθανότητα να γίνει πιστευτή η εκδοχή σύμφωνα με την οποία «έπεσε πολλή δουλειά, είμαι μόνη μου και τις έκοψα όλες μαζί...»
Με συνοπτικές διαδικασίες, με βάση τις νέες διατάξεις νόμου, το κλιμάκιο της εφορίας βεβαιώνει το πρόστιμο που αναλογεί: 32 ευρώ είναι ο ΦΠΑ για τους καφέδες και τα γλυκά που αντιστοιχούν στους πελάτες εκείνης της στιγμής, το πρόστιμο επομένως είναι ακριβώς το μισό: 16 ευρώ. Βεβαιώνεται το πρόστιμο, το κλιμάκιο φεύγει, η εισπραξιμότητα των προστίμων κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Τα 16 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα 250 ευρώ επί επτά τραπέζια που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.
Κρατήστε αυτό το σκηνικό από τη μία πλευρά, ως σημείο προβληματισμού για το εάν υπάρχει ουσιαστική επίπτωση για τους υπόχρεους στην περίπτωση που δεν εκδίδουν αποδείξεις, ή οι περιορισμένοι έλεγχοι (λόγω έλλειψης προσωπικού) σε συνδυασμό με τα μικρά πρόστιμα δημιουργούν «κίνητρο» μη έκδοσης αποδείξεων.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τοποθετήσουμε την άλλη όψη της πραγματικότητας. Οι φορολογούμενοι, φτάνοντας στις 8 Φεβρουαρίου του 2016 δεν γνωρίζουν το παραμικρό αναφορικά με τις αποδείξεις. Πρέπει να τις μαζεύουν φέτος και ποιες; Θα περνάνε οι χάρτινες ή θα πρέπει για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο να έχουν κάνει δαπάνες με κάρτες. Τίποτα.
Εκκρεμές μένει και το ερώτημα που καλλιεργήθηκε μέσω διαρροών το προηγούμενο διάστημα περί κληρώσεων έως και ακινήτων με βάση τον αριθμό της απόδειξης. «Τι να την κάνω την απόδειξη;» λένε πολλοί επιμένοντας να μην καταλαβαίνουν ότι εάν δεν ζητούν απόδειξη, τον φόρο που κλέβει ο επιτηδευματίας θα κληθούν να τον πληρώσουν οι ίδιοι.

Σχέδια επί χάρτου

Από τον περασμένο Δεκέμβρη, για να μην ανατρέξουμε στους προηγούμενους μήνες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει διασύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, προκειμένου για τα εισοδήματα του 2016. Η σχετική διάταξη επρόκειτο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του περασμένου έτους. Όπως είναι γνωστό, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Η εξήγηση που δίνουν αρμόδιες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας για την καθυστέρηση δείχνει προς την πλευρά των δανειστών. «Εμείς έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας στους θεσμούς και περιμένουμε»αναφέρεται σχετικά...
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι φέτος, για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο, όλοι οι υπόχρεοι -με εξαίρεση κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και υπερήλικες- θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες αξίας ίσης τουλάχιστον με το 10% του εισοδήματός τους μέσω πλαστικού χρήματος. Σε ορισμένα σενάρια μάλιστα το ποσοστό αυτό ήταν κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Σε χρόνο παράλληλο, υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας με πέντε χρόνια καθυστέρηση διάταξη νόμου η οποία ισχύει από το 2011.
Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Και οι φορολογούμενοι ακόμα αναρωτιούνται: τι αποδείξεις μαζεύουμε φέτος;
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news