facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικές οι δηλώσεις - Στα τέλη Μαρτίου ο νέος διαγωνισμός

Σε επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού για τις 28 μελέτες κτηματογράφησης συνολικού ύψους 572 εκ. ευρώ, οδηγείται το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού οι προσπάθειες των μελετητών να αναστήσουν το έργο προσκρούουν στο βράχο Ισπανικών εταιρειών που έχουν καταγγείλει μεθόδευση της διαδικασίας και στημένους διαγωνισμούς.

Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε και κατά την χθεσινή συνάντηση μελετητών με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ και της ΕΚΧΑ με τους πρώτους να καταγγέλλουν προσχηματικό διάλογο και να υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα μερίδα των μελετητών αποχώρησε από την συνάντηση, αρνούμενη να συμμετάσχει στην πρόσκληση για καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών του νέου διαγωνισμού. Όπως επισημαίνουν, το υπουργείο δρομολογεί την επαναπροκήρυξη του ΚΤΗΜΑ13 που αφορά στο υπόλοιπο κτηματογράφησης της χώρας στα τέλη Μαρτίου, με μόνη επιδίωξη να εμποδίσει της ενστάσεις μεταξύ των εταιρειών ώστε να αποφύγει ένα νέο κύκλο καθυστερήσεων που θα ακυρώσει τον (χαμένο) μνημονιακό στόχο για κτηματολόγιο το 2020. Με αυτό τον τρόπο σημειώνουν, είναι σαν υποκινεί τις εταιρείες να συνεννοηθούν μεταξύ τους, και να πάψουν να ανταγωνίζονται, ότι δηλαδή είχε γίνει στον προηγούμενο διαγωνισμό που οδήγησε στο πάγωμα του έργου.

Την έναρξη διαλόγου με τις εταιρείες είχε ξεκινήσει το υπουργείο με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη, στις αρχές Φεβρουαρίου. Υπήρξαν τρεις συναντήσεις με τους εκπροσώπους συλλογικών φορέων των μελετητών (ΣΕΓΜ-Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών, ΣΕΓΕΚ –Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής-Κτηματολογίου, ΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Τοπογράφων ΠΣΔΑΤΜ) αλλά από την αρχή είχε διαφανεί ότι το υπουργείο κλείνει προς της λύση της ακύρωσης του διαγωνισμού υπό το βάρος των καταγγελιών για στήσιμο της προηγούμενης δημοπρασίας. Στην απόφαση για επαναδημοπράτηση υπεραμύνεται και η διοίκηση της ΕΚΧΑ, η οποία έχει εκπονήσει νέο σχεδιασμό προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να συντομεύσουν οι χρόνοι κτηματογράφησης. Το νέο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων που μέχρι σήμερα γινόταν προαιρετικά, χωρίς έντυπη απεικόνιση, με τις εταιρείες να υποστηρίζουν ότι το σύστημα θα πατήσει πάνω στο Τaxisnet, θα βάλει στο παιχνίδι τους λογιστές και θα ανεβάσει το κόστος για τους πολίτες κατά το στάδιο των ενστάσεων. Επιπλέον, η ακύρωση του έργου υπογραμμίζουν ότι αφήνει χωρίς δουλειά 6.000 εργαζόμενους στις εταιρείες μελετών για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι να κατακυρωθεί ο νέος διαγωνισμός. Στο υπουργείο και στην ΕΚΧΑ ισχυρίζονται ότι εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα υπάρξουν συμβάσεις μέσα στο επόμενο 15μηνο, στόχος όμως εξαιρετικά φιλόδοξος.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτοδιαψεύδεται

Έκπληξη πάντως προκαλεί ο χειρισμός της ΕΚΧΑ σε ότι αφορά το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μισθολογικές περικοπές αλλά και τις παρατηρήσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις του διοικητικού συμβουλίου και των μηχανικών. Χθες μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση από το newmoney της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ΕΚΧΑ σε πλήρη σύμπλευση με τον τέως Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας κ. Απόστολο Αρβανίτη διέρρευσε συμπληρωματικό έγγραφο παρατηρήσεων (!) με το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο ανασκευάζει όσα περιελάμβανε το αρχικό πόρισμα σχετικά με τις αμοιβές του Προέδρου -Διευθύνοντος Συμβούλου την περίοδο από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2012. Επί της ουσίας το νέο έγγραφο αδειάζει την εταιρεία και αυτοδιαψεύδει τους ελεγκτές καθώς υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της ΕΚΧΑ δεν ελάμβανε αποζημίωση μεγαλύτερη κατά 800 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές του Γενικού Γραμματέα όπως ρητά ανέφερε το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου. Οι δύο ελεγκτές επικαλούνται την προσκόμιση μηνιαίων αποδείξεων δαπανών ΔΣ ύψους 5.000 ευρώ όταν αρχικά στο πόρισμα η αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου ήταν 5.800 και του Προέδρου 2.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι κατά την επίμαχη περίοδο τις θέσεις αυτές κατείχε ο κ. Αρβανίτης.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι το ανώτατο δικαστήριο εμμένει στην αρχική του θέση σχετικά με την αποζημίωση του Προέδρου για τις συνεδριάσεις του ΔΣ όπως και για τις αμοιβές για τα οδοιπορικά των μηχανικών (λαμβάνουν ημερησίως 56 ευρώ όταν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα είναι 29,35 ευρώ). Όπως αναφέρεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση "στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου δεν συντρέχει και η ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ ώστε να δικαιούται αποζημίωσης ούτε του καταβάλλεται επιπλέον πρόσθετη αμοιβή σε περίπτωση ανάθεσης στο πρόσωπό του καθηκόντων Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου". Ωστόσο, με την ανασκευή του πορίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Δεν γνώριζαν στην ΕΚΧΑ ότι η αποζημίωση δεν ήταν 800 ευρώ παραπάνω και χρειάστηκε συμπληρωματική κατάθεση για να το διευκρινίσουν; Γιατί αποσιωπάτε ότι για τις αμοιβές του ΔΣ έχει αποφανθεί με σαφήνεια από τριετίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news