facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πάμε για νέο μνημόνιο

Ένα πρόγραμμα ακυρώθηκε, αλλά ένα νέο… μνημόνιο έρχεται με κοινή απόφαση Ελλάδας και ΔΝΤ.

Όπως έγινε γνωστό αρχικά από τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg και επιβεβαιώθηκε εν συνεχεία από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ένα νέο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Η Ελλάδα το διαπραγματεύεται εξαρχής, σε συνδυασμό με εκείνο που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2015 με την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ακύρωση στις 15 Ιανουαρίου του προηγούμενου προγράμματος -το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2012 στο πλαίσιο του μνημονίου 2 και έληγε στα τέλη Μαρτίου 2016-, ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση τις διοικητικές επιβαρύνσεις του «παγωμένου» από το 2014 δανείου από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Αντρέα Αντριάνο, υπεύθυνο για την Ελλάδα, «το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016 έπειτα από σχετικό αίτημα των ελληνικών Αρχών» και, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αιτήθηκε ένα νέο.

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, πρόκειται για ένα «τεχνικό θέμα». Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή, με την ακύρωση του προγράμματος του 2012, να σχετίζεται και με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο, απαιτώντας περισσότερα και πιο επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές συντάξεων καθώς και βαρύτερη φορολογία.

Αν τελικά υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει νέο μνημόνιο, το οποίο ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, και θα «τρέχει» παράλληλα με το ισχύον ευρωπαϊκό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU).

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news